Trump spreekt de mensenmassa in Washington D.C. toe
NOS NieuwsAangepast

President Trump: het volk heerst weer

"Vanaf nu draait het allemaal om Amerika eerst, Amerika eerst!" Die twee woorden waren de essentie van de eerste toespraak van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten.

"Jarenlang hebben we andere landen rijk gemaakt, terwijl ons zelfvertrouwen en eigen economie hebben geleden", zei Trump. "Elke beslissing over handel, immigratie, buitenlandse zaken en belastingen zal voortaan worden genomen voor de vooruitgang van Amerikaanse burgers en gezinnen."

'Vanaf nu draait het allemaal om Amerika eerst, Amerika eerst!'

Volgens Trump heeft de elite te lang de touwtjes in handen gehad. “20 januari 2017 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop het volk weer ging heersen over dit land."

'Establishment beschermde zichzelf'

Veel burgers hebben volgens de president niet geprofiteerd van de aantrekkende economie. "Washington bloeide op, maar voor te veel Amerikanen is er een andere realiteit. Die van roestige, gesloten fabrieken, als grafstenen verspreid over ons land. Het establishment beschermde zichzelf, maar niet het volk."

Daar is vandaag een einde aan gekomen volgens Trump. "Ik zal jullie nooit teleurstellen, we zullen winnen als nooit te voren." Hij belooft nieuwe spoorwegen, meer banen, minder armoede en minder uitgaven overzee.

Establishment beschermde zichzelf

Volgens Trump zijn miljoenen Amerikaanse arbeiders in de kou komen te staan. "Het inkomen van onze middenklasse is weggerukt en verdeeld over de hele wereld." De nieuwe president pleit voor protectionisme.

Het leidende principe: koop Amerikaanse producten en neem Amerikaans personeel in dienst. "We moeten onze grenzen beschermen tegen de verwoesting die wordt aangericht door andere landen die onze producten maken, onze bedrijven stelen en onze banen vernietigen."

'Radicale moslimterreur uitroeien'

Trump sprak klare taal over de aanpak van jihadisten: "Het radicale islamitische terrorisme gaan we volledig uitroeien!" De Verenigde Staten zijn volgens de nieuwe president niet te stoppen als ze verenigd zijn.

De president stipte nog meer problemen aan: "Dit Amerikaanse bloedbad moet nu ophouden", zei hij over de criminaliteit van drugsbendes in het land. Ook het onderwijsstelsel moet op de schop en de armoede in de grote steden moet worden aangepakt.

Streep door klimaatplannen Obama

De miljardair begon zijn speech overigens met een dankwoord aan ex-president Obama en zijn vrouw Michelle. “We zijn ze dankbaar voor hun hulp tijdens de machtsovergang. De president en first lady waren geweldig, bedankt.”

Na afloop van de toespraak verscheen op de website van het Witte Huis een van de eerste besluiten van president Trump. Hij zet een streep door de klimaatplannen van zijn voorganger Obama, waarmee hij naar eigen zeggen banen creëert voor Amerikanen.

Het levert volgens hem de komende zeven jaar 30 miljard dollar op. In de plannen van Obama stond onder meer dat de uitstoot van CO2 moet worden verminderd en dat er geïnvesteerd moet worden in schonere brandstoffen.

The Washington Post schrijft dat ook een pagina over rechten van homoseksuelen en transgenders is verdwenen van de website van het Witte Huis. De afgelopen maanden hebben Trump en Pence zich geregeld uitgesproken tegen het homohuwelijk, maar het is nog onduidelijk of Trump nu daadwerkelijk een streep door het homohuwelijk zet.

De volledige speech van Trump:

De volledige toespraak van Donald Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl