Liveblog: zo was de dag van Donald J. Trump
Zo was de dag van Trump
Nu de nieuwe president Donald Trump is aangekomen bij het Witte Huis, zijn nieuwe thuis voor de komende vier jaar, sluiten wij dit liveblog. Later dan gepland, begint straks nog een parade, die Trump vanaf een tribune op Pennsylvania Avenue zal volgen. Wil je de parade zien, bekijk dan de livestream van NPO Nieuws. Trump bezoekt later nog drie gala's om zijn inauguratie te vieren. Meer nieuws rondom de nieuwe president, kun je volgen via onze reguliere berichtgeving.
Hieronder de hoogtepunten op een rij in anderhalve minuut:
'Heb niet het gevoel dat ik op een feestje ben'
De Nederlandse Lotte van Rosmalen is op Pennsylvania Avenue en zag de colonne met daarin de nieuwe president en zijn familie langskomen. Ze was bij het Trump-hotel gaan staan, in de hoop dat de president daar uit zou stappen. Dat was niet het geval. "Ik kon een beetje door het glas van de auto heenkijken en een glimp van hem opvangen." De 25-jarige Lotte, die een weekend in Washington doorbrengt, zegt dat de optocht snel voorbij was. "Iedereen gaat weer naar huis. Ik heb niet het gevoel dat ik op een feestje ben." Volgens Lotte waren er de hele dag door protesten.
Trump arriveert bij Witte Huis
De families Trump en Pence zijn aangekomen bij het Witte Huis en zullen zo plaatsnemen op de tribune die speciaal voor de inaugurele parade is opgebouwd.
En de 'designated survivor' was...
Het Witte Huis heeft bekendgemaakt wie de 'designated survivor' was, de man die president van Amerika was geworden als voor de inauguratie van Donald Trump een ramp was gebeurd. Lees het hier.
In de regen wachten op de parade
Trump en zijn familie te voet over Pennsylvania Avenue
Trump nog altijd onderweg
Trump is nog altijd niet gearriveerd bij het Witte Huis. The Beast rijdt stapvoets verder. De parade moet dus nog even wachten. Trump zal - als hij bij het Witte Huis is - plaatsnemen op een tribune die speciaal voor de parade is opgebouwd.
Trump wandelt verder
Op weg naar het Witte Huis loopt president Trump een stukje over Pennsylvania Avenue. Hij is zojuist met zijn vrouw Melania en zoon Barron The Beast, de presidentiële wagen, uitgestapt. Ze zwaaien naar de menigte. Ook andere familieleden zijn hun auto uitgestapt.
'Geweldige dag' en 'ik schaam me': Amerika blijft verdeeld
Niet iedereen beleefde de inauguratie van Trump op dezelfde manier. Voor de een was het een langverwacht moment, voor de ander een nachtmerrie die waarheid werd. Lees hier hoe de Amerikanen deze dag hebben ervaren.
Ovatie voor de Clintons
In een toespraak na de lunch in het Capitool vroeg Trump om een staande ovatie voor Bill en Hillary Clinton. Hij dankte hen voor hun komst:
Protest tegen Trump in Amsterdam
In Amsterdam is actie gevoerd tegen de beëdiging van Donald Trump als president, onder het motto 'Stop de haat! Samen tegen Trump en Wilders'. De betogers liepen van de Dam naar het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. Volgens de organisatie waren er zo'n duizend mensen bij het protest. Ze hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als 'Weg met Wilders', 'Weg met Trump' en 'Vluchtelingen welkom'.
Trump verlaat Capitool
Het programma heeft vertraging opgelopen. President Trump vertrekt nu pas naar het Witte Huis, bijna een uur later dan gepland. Hierdoor begint ook de parade later.
Stel je vragen over de parade
Bekijk hier live de inauguratie-parade. Stel hier je vragen over de parade.
Ook pagina over LGBT's verdwenen
In navolging van de klimaatplannen van Obama, zou op de website van het Witte Huis nu ook een pagina zijn verdwenen over de rechten van LGBT's, lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders. Dat meldt The Washington Post op Twitter:
De Amerikaanse site Politico schrijft dat ook pagina's over gezondheidszorg en burgerrechten zijn verdwenen.
Wilders: het Nederlandse volk weer aan de macht!
Geert Wilders feliciteerde Trump op Twitter en liet weten diens voorbeeld te willen volgen.
'Europa moet zich opmaken voor een ruwe rit'
De eerste reacties van Europese leiders op de toespraak van Trump zijn binnen. Europees Parlementslid Guy Verhofstadt noemde die speech vijandig. "We kunnen niet wachten en hopen op Amerikaanse steun en samenwerking. Europa moet zijn eigen lot en veiligheid in eigen handen nemen.''
De Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protectionisme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, "zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden". "We maken deel uit van een wereldwijde en open economie."
"Europa moet zich opmaken voor een ruwe rit", zei de Duitse minister voor Economische Zaken en vice-bondskanselier Sigmar Gabriel. Hij vindt dat de Europese landen samen hun belangen moeten verdedigen. "Als Trump een handelsoorlog met China begint, hebben Duitsland en Europa een economische strategie nodig die gericht is op China en Azië."
Ook tegenstanders Trump laten zich horen
Eerste reactie Trump-aanhangers na de inauguratie
Stel uw vragen tijdens de parade
Rond 21.00 uur zendt de NOS de inauguratie-parade live uit op NPO Nieuws en Facebook. Kijkers kunnen vragen stellen door die te sturen naar amerikakiest@nos.nl
Streep door klimaatplannen Obama
Na de toespraak van Trump zijn op de website van het Witte Huis de eerste besluiten van de nieuwe president gepresenteerd. Hij zet een streep door de klimaatplannen van zijn voorganger Obama, waarmee hij naar eigen zeggen banen creëert voor Amerikanen. Het levert volgens hem de komende zeven jaar 30 miljard dollar op. In de plannen van Obama stond onder meer dat de uitstoot van CO2 moet worden verminderd en dat er geïnvesteerd moet worden in schonere brandstoffen.
Bijna naar het Witte Huis
Na de lunch in het Capitool, die tot ongeveer 20.30 uur Nederlandse tijd duurt, vertrekt de kersverse president Trump in een limousine naar het Witte Huis. Daar bekijkt hij de parade op Pennsylvania Avenue. Tientallen bands, verenigingen en scholen lopen mee in de optocht van het Capitool tot het Witte Huis.
Demonstranten gearresteerd
De politie in Washington heeft voorafgaand aan de inauguratie van Trump een onbekend aantal relschoppers gearresteerd. Zo'n honderd demonstranten, gekleed in het zwart, sloegen ruiten in van onder meer een bank, een Starbucks en een McDonald's. De politie heeft de relschoppers met pepperspray verdreven.
Amerika-deskundige: zelden zo'n toespraak gehoord
De toespraak die president Donald Trump hield na zijn beëdiging was confronterend en hard. Dat zegt Willem Post, Amerika-deskundige van het Nederlandse instituut voor internationale betrekkingen Clingendael, tegen het ANP. "Hij veegde de vloer aan met acht jaar Obama. Zo'n toespraak moet ook samenbindend zijn, maar was dat niet."
"Ik heb zelden zo'n toespraak gehoord. Het was een speech voor de vergeten Amerikaan. Het is op zich terecht dat hij daar voor opkomt, maar de toespraak was er wel erg van doortrokken. Het was een beetje een bozige Trump", zegt Post. Post vond het vreemd dat Obama niet werd bedankt. Hij sprak van een "inktzwart portret'' van Obama. "Trump preekte echt voor zijn achterban. Het was duidelijk dat Obama zich erg ongemakkelijk voelde.
Trump bedankt Hillary Clinton voor komst
President Trump: het volk heerst weer
Heb je de toespraak van Trump gemist? Lees hier wat hij na zijn inauguratie zei tegen de Amerikaanse bevolking. De volledige toespraak terugzien kan hier ook.
'Speech ingedikte versie van conventietoespraak'
Lunch en parade
Nu de inauguratie voorbij is, trekt president Trump zich terug in de President's Room in het Capitool. Daar luncht hij met vicepresident Pence en een aantal gasten. Hier heeft hij ook voor het eerst als president documenten ondertekend, zoals het decreet over zijn beoogde minister Mattis.
Daarna begint het feestelijke deel: tientallen bands, verenigingen en scholen lopen mee in een parade van het Capitool tot het Witte Huis. Traditioneel was Charles Brotman de omroeper van de parade, maar na zestig jaar is hij aan de kant geschoven. Het team van Trump vroeg een aanhanger van de nieuwe president om de parade te presenteren. Ook nieuw is de duur van de parade: die is met 90 minuten korter dan voorheen.
Decreet voor Mattis als minister
President Trump laat er geen gras over groeien. Hij heeft een decreet ondertekend, om te bewerkstelligen dat zijn beoogd minister van Defensie, de gepensioneerde generaal James Mattis, het Pentagon kan gaan leiden, als de Senaat dat goedkeurt. Mattis ging in 2013 met pensioen, terwijl militairen in de VS zeven jaar gepensioneerd moeten zijn voor ze in een kabinet kunnen dienen.
Trump heeft ook een oproep gedaan voor een nationale dag voor patriottisme.
Trump en klimaatverandering
Op Twitter verschijnen berichten over het verdwijnen van de pagina's over klimaatverandering op de website van het Witte Huis. Trump heeft eerder gezegd dat hij het internationale klimaatverdrag zo snel mogelijk wil opzeggen. Die houding heeft hij daarna wel wat verzacht.
Trump twittert alweer
De nieuwe president is alweer aan het twitteren geslagen. Niet op het officiële presidentiële account, maar op zijn eigen account. Hij plaatst er passages uit zijn toespraak.
Volledige toespraak Donald Trump:
@FLOTUS voor Melania
Het Twitter-account van de First Lady is nu voor Melania Trump. Michelle Obama heeft het account @flotus44 gekregen.
Vakantie voor Obama
Voor Barack Obama zit het presidentschap erop. Hij vertrekt straks met zijn gezin naar Palm Springs, om daar vakantie te vieren. Ze vliegen met het toestel dat Obama de afgelopen jaren heeft gebruikt als president. Voor de terugvlucht is dat vliegtuig niet meer beschikbaar. Maar eerst stapt hij in de helikopter.
@POTUS nu voor Trump
Verschil met vier jaar geleden
Links het publiek bij de inauguratie van Obama; rechts hoe het er vandaag uitzag.
Trump verlaat podium
Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten, verlaat het podium voor het Capitool in Washington. De inauguratie zit erop.
Evancho zingt volkslied
Het Amerikaanse volkslied wordt nu gezongen door Jackie Evancho, een 16-jarige zangeres.
Trump: Amerika eerst
Trump sprak in zijn toespraak vooral over het Amerikaanse volk dat volgens hem vanaf nu weer de macht moet krijgen over het land. "Dit is jullie dag, dit is jullie feest, en dit, de Verenigde Staten, is jullie land." Hij benadrukte in zijn speech dat vanaf nu alles in het teken staat van "America first". De VS gaat weer winnen, zei hij. "Jarenlang hebben we andere landen rijk gemaakt, terwijl ons zelfvertrouwen en eigen economie heeft geleden.
Trump zei over het buitenland dat hij de wereld wil verbinden in de strijd tegen de radicale islam.
'Geen vooroordelen'
"Als je je hart opentvoor patriottisme, is er geen ruimte voor vooroordelen", zegt Trump. "Of we nu zwart, bruin op blank zijn, we bloeden in dit land allemaal dezelfde kleur bloed."
Strijden tegen islam
Trump zegt dat de wereld samen de strijd moet aangaan tegen de radicale islam.
'Dit is jullie land'
"Dit is jullie dag, dit is jullie feest, en dit, de Verenigde Staten, is jullie land", zegt president Trump tegen de Amerikanen. Hij vindt dat het volk vanaf nu weer de leiding over het land moet krijgen. Hij zegt dat de VS biljoenen dollars heeft uitgeven in het buitenland en dat de infrastructuur in de VS daaronder heeft geleden.
Toespraak Trump
Trump is bezig aan zijn toespraak. Hoelang die gaat duren is niet duidelijk. Hij bedankt president Obama en zijn vrouw Michelle. "Ze zijn geweldig geweest."
Trump beëdigd als president
Donald Trump heeft de eed afgelegd. Hij is de 45ste president van de Verenigde Staten. Precies om 12.00 uur lokale tijd, om 18.00 uur in Nederland.
Muziek
Nog even en dan is de inauguratie van Donald Trump. Maar eerst nog muziek van de US Marine Band.
Pence legt eed af
Mike Pence heeft de eed afgelegd bij Clarence Thomas, lid van het Hooggerechtshof. Hij heeft de linkerhand op de bijbel, die is uitgeleend door de familie Reagan. Hij is nu de vicepresident van de VS.
Toespraak senator
De Democratische senator voor New York, Chuck Schumer, is aan het woord. Hierna begint de inauguratie van vicevoorzitter Mike Pence.
Trump is er klaar voor
Muziek
Het koor van de Missouri State University treedt op.
Lezingen
Op dit moment worden lezingen uit de Bijbel voorgedragen, door een kardinaal, een dominee en een televangelist.
Donald Trump aangekondigd
Donald Trump betreedt het podium. Er klinkt gejuich. Senator Roy Blunt houdt een toespraak.
Pence mag eerst
De nieuwe vicepresident Mike Pence wordt aangekondigd. Hij zal als eerste geïnaugureerd worden.
Obama nu ook
President Barack Obama, vicepresident Joe Biden en Nancy Pelosi, partijleider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden, komen het podium op. Het wachten is nu op Trump.
Melania op het podium
In navolging van een groot aantal prominenten, betreedt nu Melania Trump het podium. Ze voegt zich bij de familie van haar man.
Melania in creatie van Ralph Lauren
Aankomst bij het Capitool
Eerst lezingen en toespraak
Het officiële programma bij het Capitool begint rond 17.30 uur met lezingen uit de bijbel en een korte openingstoespraak van de Republikeinse senator Roy Blunt. De United States Marine Band speelt The President's Own, een traditie tijdens de inauguratie.
Opstootjes in Washington
Hillary Clinton: ik blijf geloven in dit land en zijn toekomst
Trump bij Capitool
Donald Trump is aangekomen bij het Capitool voor de plechtigheid rond zijn inauguratie. Over minder dan een uur is hij officieel de president van de VS. Ook zijn familie is er.
Trump onderweg naar Capitool
De colonne met daarin de Trumps en de Obama's is onderweg van het Witte Huis naar het Capitool, waar de inauguratie van de nieuwe president tegen 18.00 uur is.
Nog niet heel druk
Clinton, Bush en Carter
Behalve de Clintons zijn ook de oud-presidenten George W. Bush en Jimmy Carter bij de inauguratie. Oud-president George H. W. Bush is er om gezondheidsredenen niet bij.
Obama en Trump samen
Ook Barack Obama en Donald Trump lopen nu het Witte Huis uit.
Vertrek uit Witte Huis
Op dit moment verlaten Michelle Obama en Melania Trump het Witte Huis. Ze stappen samen in een auto om op weg te gaan naar het Capitool. Ook vicepresident Joe Biden en zijn opvolger Mike Pence gaan een auto in.
Onrust in Washington
Het is onrustig in Washington. Zwartgeklede activisten slaan ruiten in van gebouwen, onder meer van een bank. De politie treedt op tegen de relschoppers.
Bill en Hillary Clinton komen aan bij het Capitool
Live vanaf 16.45 uur
De inauguratie bij het Capitool in Washington is vanaf 16.45 uur, Nederlandse tijd, te volgen via de NOS op NPO 1, via nos.nl, de NOS-app, de NOS-Facebookpagina en NPO Radio 1.
Joints uitgedeeld
Bij Dupont Circle, een verkeersplein in het centrum van Washington, worden 4 minuten en 20 seconden na de inauguratie 4200 gratis joints uitgedeeld. In het kader van Michelle Obama's slogan tijdens de campagne: "When they go low, we go high." 20 april, of 4/20, is in Amerika de dag van de tegencultuur. Het zijn extra sterke joints, die volgens de organisatie nodig zijn om je lekker te voelen over het presidentschap van Trump. Cannabis is sinds 2014 legaal in Washington.
Demonstraties tegen Trump
Op verschillende plaatsen in Washington staan demonstraties gepland tegen Donald Trumps presidentschap. Zo organiseert Festival of Resistance een demonstratie. Betogers lopen van het treinstation naar McPherson Square bij het Witte Huis. Daar is ook een andere demonstratie aan de gang: Occupy Inauguration. Op Freedom Plaza is een demonstratie met de naam #InaugurateTheResistance.
De grootste demonstratie zal echter morgen plaatsvinden. Dan worden zo'n 200.000 betogers verwacht bij de Women's March on Washington.
16-jarige zingt volkslied
Als Donald Trump voor het Capitool zijn toespraak heeft gehouden, eindigt de ceremonie met het Amerikaanse volkslied. Dat wordt gezongen door de 16-jarige Jackie Envancho. Zij deed in 2010 mee aan America's Got Talent.
Rutte: niet steeds op tweets Trump reageren
Premier Rutte verwacht door het presidentschap van Donald Trump geen grote wijzigingen in de wereldpolitiek en de betrekkingen tussen de VS en Europa en Azië. Rutte: "Maar er is wel een nieuwe president die zijn eigen accenten zal zetten. En dat zal zijn eigen betekenis hebben, zoals we altijd zien bij een nieuwe Amerikaanse president."
Op de koffie in het Witte Huis
Trump arriveert bij St. John's Church
Capitool zwaar beveiligd
De inauguratie van Donald Trump kost zo'n 200 miljoen dollar, inclusief de beveiliging. "Het Capitool in Washington, waar Trump geïnaugureerd wordt, zal een van de best beveiligde plekken op aarde zijn", zei correspondent Wouter Zwart gisteren. "Er zijn heel veel beveiligers, maar er zijn wel zorgen. We hebben het vorig jaar in Europa een aantal keer meegemaakt, lone wolves die bijvoorbeeld met een vrachtwagen inrijden op publiek. Hier in Washington worden daarom bussen en vrachtwagens dwars op de weg gezet om dat te voorkomen."
Trump twittert: het gaat beginnen!
Ivanka mag autorijden op sabbat
De dochter van Donald Trump, Ivanka, heeft toestemming van een rabbijn gekregen om vanavond in een auto te rijden, zegt een Israëlisch-Amerikaanse aanhanger van Trump. In aanloop naar haar huwelijk met Jared Kushner werd ze orthodox joods. Ze zou daarom op de rustdag sabbat niet van een auto gebruik mogen maken. Marc Zell, voorzitter van de Republikeinse Partij in Israël, zegt dat Ivanka uit veiligheidsoverwegingen vrijstelling heeft gekregen, net zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld artsen of militairen.
Obama twittert nog met account van president
Obama verlaat voor laatste keer Oval Office
Toespraak Trump 'persoonlijk en filosofisch'
Na zijn inauguratie om 18.00 uur houdt Trump een toespraak. Wat hij daarin gaat zeggen is niet bekend, maar zijn woordvoerder liet gisteren al wel los dat het een persoonlijke, filosofische speech wordt. Waarschijnlijk gaat hij het hebben over de alledaagse zorgen van de Amerikanen.
Hoelang de speech duurt, is ook niet bekend. De kortste toespraak ooit was 135 woorden, de langste duurde maar liefst een uur en drie kwartier.
Wat gebeurt er vandaag?
Wat kunnen we precies verwachten, op deze historische dag waarop Donald Trump de 45ste president van de VS wordt? Lees het hier.
Vanuit het hele land komen Trump-aanhangers naar het Capitool:
Poetin kijkt niet naar inauguratie
Volgens de Moscow Times gaat president Poetin niet kijken naar de inauguratie van Donald Trump. Hij zou een ijszwem-evenement gaan bezoeken.
Live-uitzending verder om 16.45 uur
De live-uitzending op NPO Nieuws gaat om 16.45 uur verder. Dan beginnen ook de uitzendingen op NPO 1, de NOS-Facebookpagina en NPO Radio 1.
Trump na concert: het wordt een prachtige dag
Aan het einde van het concert sprak de aankomend president zijn aanhangers toe: "Of het nou regent of niet, het wordt een prachtige dag. Let's Make America Great Again!" Ook beloofde hij dat hij als president de natie zal verenigen. Tegen zijn aanhangers zei hij: "Jullie worden niet meer vergeten, jullie worden niet meer vergeten." Volgens de aanstaande president is er een beweging op gang gekomen "die we in de hele wereld nog nooit gezien hebben".
Concert bij Lincoln Memorial
Gisteravond was er voor Trump-aanhangers een concert bij het Lincoln Memorial. Er waren optredens van verschillende countrybands, Three Doors Down en Toby Keith. Grote artiesten waren er niet: die wilden niet optreden.
Eerdere inauguraties in beeld
Kerk en koffie
De dag begint voor Donald Trump met een dienst in de St. John's Church (15.30 uur Nederlandse tijd) in Washington. Ook vicepresident Mike Pence en zijn familie zijn daarbij. Daarna gaat Trump met zijn vrouw Melania op de koffie bij de Obama's, in het Witte Huis. De huidige president en de president-elect rijden daarna samen naar het Capitool voor de inauguratie.
De inauguratie bij de NOS
Op NPO Nieuws is de live-uitzending rondom de inauguratie bij het Capitool in Washington zojuist begonnen.
Om 16.45 uur, Nederlandse tijd, begint de uitzending op NPO 1, de NOS-Facebookpagina en NPO Radio 1.
'I do solemnly swear...'
Het is de 58ste inauguratie van een Amerikaanse president. Sinds Franklin D. Roosevelt in 1937 werd beëdigd, vindt de inauguratie traditiegetrouw plaats op 20 januari. Daarvoor gebeurde dat op 4 maart. Tijdens de plechtigheid om 18.00 uur legt Trump de eed af. Die wordt afgenomen door John Roberts, opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof.
Volgens de Amerikaanse grondwet moet Trump de volgende tekst uitspreken:
"I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."
Vertaling: "Ik zweer plechtig dat ik getrouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen en dat ik naar mijn beste vermogen de grondwet van de Verenigde Staten zal bewaren, beschermen en verdedigen."
Hierna volgt de inaugurele rede, waarmee Trump het ambt aanvaardt.
Publiek op weg naar Capitool
Donald Trump wordt 45ste president van de VS
Washington maakt zich op voor de inauguratie van Donald Trump, de 45ste president van de Verenigde Staten. Om 18.00 uur Nederlandse tijd (12.00 uur lokale tijd) volgt hij officieel Barack Obama op en legt hij de eed af. Daarna geeft hij een toespraak en volgen er verschillende plechtigheden en festiviteiten.