NOS NieuwsAangepast

Trump beëdigd: vanaf nu is het America First

Trump: 'Vanaf nu Amerika eerst'

Donald Trump is sinds 18.00 uur Nederlandse tijd president van de Verenigde Staten. Hij heeft bij het Capitool de eed afgelegd, in het bijzijn van onder anderen oud-presidenten Barack Obama en George W. Bush.

In zijn toespraak sprak Trump vooral over het Amerikaanse volk dat volgens hem vanaf nu weer de macht moet krijgen over het land. "Dit is jullie dag, dit is jullie feest, en dit, de Verenigde Staten, is jullie land."

Hij benadrukte in zijn speech dat vanaf nu alles in het teken staat van America First. De politici in Washington hebben volgens Trump jarenlang het buitenland rijk gemaakt, terwijl gezinnen in de VS het alleen maar moeilijker kregen. Dat gaat volgens hem vanaf nu veranderen.

'Strijd tegen radicale islam'

"We gaan de beschaafde wereld verenigen in de strijd tegen de radicale islam", zei de nieuwe president. Hij voegde eraan toe dat de radicale islam van de aardbodem weggevaagd wordt.

Trump eindigde zijn toespraak met varianten op zijn campagneleus Make America great again: "Samen maken we Amerika weer sterk, we maken Amerika weer rijk, we maken Amerika weer trots, we maken Amerika weer veilig en ja, wij gaan Amerika weer groot maken."

De eed van Donald Trump

Na afloop van de inauguratie werd Barack Obama met een helikopter naar Andrews Air Force Base, net buiten Washington, gebracht. Daar bedankte hij zijn team en noemde hij het een voorrecht om president van de VS te zijn geweest.

De Obama's vertrekken later naar Palm Springs in Californië om daar vakantie te vieren.

Ondertekenen, lunchen en dan de parade

De nieuwe president heeft voor het eerst als president documenten ondertekend, zoals het decreet over zijn beoogde minister van Defensie, James Mattis.

Na een lunch met vicepresident Mike Pence en tientallen gasten begint het feestelijke deel: om 21.00 uur Nederlandse tijd begint de parade van het Capitool naar het Witte Huis.

Trumps bezoeken Obama's

Trump bracht voordat hij naar het Capitool ging een bezoek aan de Obama's in het Witte Huis. Hij werd daar samen met zijn vrouw Melania welkom geheten door Barack en Michelle Obama.

President Obama feliciteerde Trump alvast en vroeg hem hoe de kerkdienst was geweest. Melania Trump had voor Michelle Obama een cadeau meegenomen.

Iets voor 17.00 uur verlieten de vier het Witte Huis. Trump en Obama reden samen in The Beast, de gepantserde auto van de president, naar het Capitool.

Relletjes

In Washington braken nog voor het begin van de plechtigheden ongeregeldheden uit. Tientallen mensen, gekleed in het zwart, hebben ruiten van auto's ingegooid. Ook bij een bank gingen er ramen aan diggelen. De politie heeft een nog onbekend aantal mensen opgepakt.

Donald en Melania Trump woonden vanmiddag ook een kerkdienst vlak bij het Witte Huis bij. In de tussentijd liet president Obama een brief in het Oval Office achter met een persoonlijke boodschap voor zijn opvolger. Daarna trok hij de deur van zijn kantoor voor de laatste keer achter zich dicht.

Lees hier ons liveblog over de inauguratie van Donald Trump.

De Trump's op bezoek bij de Obama's

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl