NOS NieuwsAangepast

Obama verlaat Washington als oud-president

Obama vertrekt

Voor Barack Obama zit zijn presidentschap erop. Hij vertrok met de helikopter waarmee hij de afgelopen acht jaar van en naar het Witte Huis vloog. Daarna ging hij met zijn familie in een regeringstoestel op vakantie naar Palm Springs, California. Voor de terugvlucht is dat toestel niet meer beschikbaar. De terugreis is voor eigen rekening.

De Obama's maakten nog een korte tussenstop op een militaire basis. Daar bedankte de ex-president zijn stafleden, meldt nieuwszender Sky News.

Hoop

"Het was geen blind optimisme dat jullie motiveerde om al dit werk te verrichten", zei hij in een korte toespraak. "Het was geen naïviteit of moedwillige onwetendheid over alle uitdagingen waar Amerika mee kampt; het was hoop."

Barack Obama en zijn vrouw Michelle nemen afscheid van het Witte Huis

"Hoop in tijden van onzekerheid", vervolgde Obama zijn dankwoord. "Jullie hebben de kracht van hoop bewezen. Het ging nooit om ons, het ging altijd om jullie."

Briefje

Barack Obama heeft voor zijn opvolger Donald Trump een briefje achtergelaten. Het is in Amerika gebruikelijk dat presidenten een persoonlijke boodschap achterlaten voor het volgende staatshoofd.

De laatste twee brieven, van Bill Clinton aan George W. Bush en van Bush aan Obama, zijn gisteren openbaar gemaakt.

"De critici zullen tieren. Je 'vrienden' zullen je teleurstellen. Maar je hebt een Almachtige God die zich over je ontfermt, een gezin dat van je houdt en een land dat achter je staat, inclusief ikzelf", schreef Bush in 2009 aan Obama.

Het is niet bekend wat er in de brief van Obama aan Trump staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl