EPA
NOS NieuwsAangepast

Aanhangers in de rij: ik hoop dat Trump America weer Great maakt

Vanuit de hele Verenigde Staten zijn aanhangers van Donald Trump naar Washington D.C. gekomen om de inauguratie bij te wonen. Ze zijn enthousiast over de nieuwe president. "Hier wordt geschiedenis geschreven. Daar willen we bij zijn."

In lange rijen staan ze voor de toegangspoorten bij het Capitool, waar de ceremonie plaatsvindt. Er zijn zo'n 250.000 kaarten uitgegeven, anderen bekijken het spektakel vanaf andere plaatsen in de stad.

Op het terrein zelf is het nog rustig, zegt verslaggever Jet Mok. "Twee uur voordat de inauguratie begint, loopt het nog steeds niet echt vol."

Protesten

Verderop in de stad werd geprotesteerd tegen de nieuwe president. In het zwart gehulde demonstranten sloegen onder meer winkel- en autoruiten in. Agenten probeerden hen uiteen te drijven.

Ook blokkeerden betogers ingangen bij het Capitool. Daar werden de demonstranten weggestuurd door de politie.

De aanhangers van Trump lieten zich er niet door uit het veld slaan. Zij zijn vanochtend vroeg opgestaan, hebben lang gereisd en wachten daarna in de regen voor de veiligheidscontroles.

"Dat hebben ze er allemaal voor over", vertelt correspondent Mattijs van der Wiel. "Ze willen er per se zelf bij zijn als hún Donald Trump de eed aflegt."

'Aanhangers Trump willen er persé bij zijn'

"Ik hoop dat Trump America Great Again maakt", zegt een man uit Boston, Massachusetts. Een vrouw uit de staat Tennessee hoopt dat de nieuwe president zijn beloftes waarmaakt. "Hij moet de economie er bovenop helpen." Een man uit New York is al tevreden als Trump een muur bouwt op de grens met Mexico.

Er zijn ook veel kinderen op de inauguratie afgekomen. Zij willen getuige zijn van een historisch moment en doen hun best om zover mogelijk vooraan te staan. "We hebben er heel veel zin in", zeggen schoolmeisjes uit Indiana.

 • Jet Mok/NOS
  Trump-aanhangers bij het Capitool
 • Jet Mok / NOS
  Maria (17) uit New York wilde graag bij de inauguratie zijn
 • Jet Mok / NOS
  Een stel uit Boston reisde naar Washington D.C. om de ceremonie bij te wonen
 • Jet Mok / NOS
  Dit gezin kwam helemaal uit Alabama naar Washington D.C.
 • Jet Mok / NOS
  Patty uit Tennessee hoopt dat Trump de economie er bovenop helpt

Volgens Van der Wiel is de sfeer wel een stuk minder euforisch dan acht jaar geleden, toen Barack Obama werd beëdigd. "Er zijn volgens mij minder mensen. Het publiek is anders. Er zijn meer mensen van buiten de stad. In Washington D.C. heeft bijna niemand op Trump gestemd."

Het weer zit niet mee voor de aanwezige mensenmassa. Bij de inauguratie van Obama was het koud en zonnig, nu is de lucht grijs en valt er af en toe een bui. Ook de sfeer is grimmiger. "Er waren destijds ook geen protesten. Nu heb ik bij de ingang al demonstranten met borden zien staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl