Trump Daily NOS

Happy Inauguration Day!

Donald John Trump wordt vandaag beëdigd als de 45e president van de Verenigde Staten. In deze Daily Trump leggen we uit wat er allemaal gebeurt op deze dag. En natuurlijk: het laatste politieke nieuws uit Washington.

Vanaf vandaag zal de Trump Daily ook als digitale nieuwsbrief verschijnen waarop je je kan abonneren. Dat doe je via deze link . Elke doordeweekse dag krijg je dan om 06.00 u een Trump Daily in je mailbox.

Groet uit DC!

Trump en zijn vrouw arriveerden gisteren in Washington DC AFP

ALLE EVENEMENTEN 

- Donald Trump begint de ochtend met een gebedsdienst in de St. Johns Episcopal Church. Daarna vertrekt hij met zijn gevolg voor een kop koffie met Barack en Michelle Obama in het Witte Huis. Vanaf 15.30 uur Nederlandse tijd beginnen hoogwaardigheidsbekleders plaats te nemen bij het Capitool, waar de beëdiging gaat plaatsvinden.

- Het hoogtepunt van de dag is uiteraard de beëdiging van president Trump. De ceremonie begint om 17.30 uur Nederlandse tijd. Opperrechter John Roberts zal Trump tegen 18.00 uur beëdigen, gevolgd door Hail to the Chief van de US Marine Band en 21 saluutschoten. Hierna spreekt Trump zijn inaugurele rede uit.

- Na de beëdigingsceremonie heeft Trump een lunch met Republikeinse en Democratische leiders van het Congres. Daarna verlaat Trump het Capitool voor de inaugurele parade richting het Witte Huis. De parade begint om 21.00 uur Nederlandse tijd. President Trump en vice-president Pence kijken toe op een tribune bij het Witte Huis. Vanaf 01.00 uur Nederlandse tijd zal Trump drie inauguratieballen bijwonen.

Bij het Capitool worden zware veiligheidsmaatregelen genomen AFP

- De autoriteiten houden rekening met tussen de 700.00 en 900.000 bezoekers. De opkomst zal afhangen van het weer. De weersverwachting : 9 graden Celsius en regen. Hoe tel je trouwens hoeveel mensen aanwezig zijn? Dit stuk legt het uit.

- Op verschillende plekken in de hoofdstad zijn ook demonstraties gepland. Dé grote demonstratie vindt op zaterdag plaats. Autoriteiten verwachten dat dan 200.000 betogers deelnemen aan de Women’s March on Washington.

ONZE UITZENDINGEN

- De NOS en Nieuwsuur doen uiteraard uitgebreid verslag van Inauguration Day in onze reguliere uitzendingen op radio, televisie en online. De climax van de dag ligt rond de beëdiging van Donald Trump en de daaropvolgende inaugurele rede. Dit wordt allemaal rechtstreeks uitgezonden in het programma Nieuws en Co op Radio 1 en in een speciale televisie-uitzending van de NOS op NPO1, van 17.15u tot 18.45u. Stay tuned!

Donald en Melania Trump bij het Lincoln Memorial AFP

TRUMP EN TAAL

- Trump hield gisteren al een korte toespraak bij het Lincoln Memorial in de hoofdstad voor zijn aanhang. De president-elect beloofde een grondige hervorming van politiek Washington. “It’s a movement like we’ve never seen anywhere in the world.”

- Iedereen is natuurlijk benieuwd wat voor toespraak Trump bij zijn inauguratie zal houden. Volgens zijn woordvoerder Sean Spicer wordt een “filosofische” speech waarin hij de visie over de toekomst van Amerika zal ontvouwen. Maar is hij in staat het niveau van beroemde voorgangers te halen?

- Trump is vaak verweten dat zijn taalgebruik simplistisch is, hij spreekt op het niveau van basisschoolkinderen. Het contrast met Obama, die altijd geroemd is om zijn retorische talent, kan niet groter zijn. Maar is dat wel een zwakte van Trump? De salesman Trump weet als geen ander hoe effectief taal kan zijn als marketingsinstrument om je boodschap te verkopen.

- KIJKTIP - Kijk naar deze fascinerende taalontleding van Nerdwriter (een van mijn favoriete vloggers ) en ik durf te wedden dat je na het zien van dit filmpje heel anders tegen Trumps taalgebruik aankijkt.

De verhuiswagens bij het nieuwe huis van de Obama's in Washington AFP

- Inmiddels is de Grote Volksverhuizing begonnen. Team Obama is druk bezig met het pakken van de dozen, terwijl 500 medewerkers van Trump klaarstaan om het Witte Huis in te trekken. Trump maakte gisteren bekend dat hij 50 Witte Huis-medewerkers van Obama zal behouden. Hoe gaat zo'n enorme verhuisoperatie in zijn werk? Lees ook dit stuk .

RAMPJAAR VOOR DE DEMOCRATEN

- Voor de Democraten zal 2016 in de boeken gaan als een Annus Horribilis. Onder acht jaar Obama was de invloed van de Democratische Partij al tanende. Staatsparlementen en gouverneurschappen gingen verloren, hun meerderheden in het Congres raakten ze kwijt.

- Als vandaag de Republikein Donald Trump het Oval Office betreedt, hebben de Democraten 194 zetels in het Huis van Afgevaardigden (de Republikeinen hebben er 241) en 46 zetels in de Senaat (de Republikeinen tellen 52 Senatoren).

Supporters van Hillary Clinton na het verlies op verkiezingsdag AFP

 - Op staatsniveau varen ze niet veel beter. In 33 staten staan Republikeinse gouverneurs aan het roer, terwijl de Democraten slechts 16 gouverneurschappen hebben. In 32 staten hebben de Republikeinen in beide huizen van het parlement een meerderheid.

- De Republikeinen hebben ook de meeste trifectae in handen. Een trifecta is wanneer één partij het gouverneurschap én de Senaat én het Huis van Afgevaardigden van een staat in handen hebben. De Republikeinen hebben 24 trifectae , de Democraten slechts 6.

- LEESTIP (2X) – “Democrats in the wilderness” is wel een toepasselijke titel voor dit stuk van Politico, dat een aardig inzicht geeft in de wanhoop en chaos bij het Democratische kamp. Democraten dachten vorig jaar nog dat het Witte Huis ze niet kon ontglippen en dat demografische veranderingen zouden leiden tot versteviging van hun grip op de macht. Waarom dat moeilijker is voor De Democraten dan gedacht, legt dit goede stuk uit.

STER reclame