AFP

Morgen om 18.00 uur Nederlandse tijd wordt Donald Trump geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten. In een vraag-en-antwoordsessie op Facebook konden jullie vanavond aan onze correspondenten Arjen van der Horst en Wouter Zwart vragen stellen over de beëdiging en alles wat daaromheen gebeurt. Hieronder een greep uit jullie vragen.

Hoe groot is de kans op een aanslag tijdens de inauguratie?

"Dat is moeilijk te voorspellen", zegt Wouter Zwart. "Het Capitool in Washington, waar Trump geïnaugureerd wordt, zal morgen een van de best beveiligde plekken op aarde zijn. Er zijn heel veel beveiligers, maar er zijn wel zorgen. We hebben het vorig jaar in Europa een aantal keer meegemaakt, lone wolves die bijvoorbeeld met een vrachtwagen inrijden op publiek. Hier in Washington worden daarom bussen en vrachtwagens dwars op de weg gezet om dat te voorkomen."

Duizenden mensen gaan een joint opsteken.

Arjen van der Horst

"Er worden ook veel demonstranten verwacht rond de inauguratie. De grootste demonstratie is op zaterdag, de dag na de beëdiging. Mogelijk zullen een paar honderdduizend mensen dan demonstreren tegen Trump. In totaal zijn er 65 vergunningen voor demonstraties afgegeven."

"Overigens is er morgen ook een ludiek protest", zegt Arjen van der Horst. "Tijdens de toespraak van Trump zullen duizenden mensen een joint gaan opsteken. Dat zullen ze na 4 minuten en 20 seconden doen, omdat 4:20 wereldwijd een soort codewoord is voor wiet. De actievoerders zullen heel veel joints uitdelen om zoveel mogelijk mensen aan het roken te krijgen."

Donald Trump Reuters

Wat gaat Trump zeggen in zijn toespraak?

Van der Horst: "Daarover is nog niet heel veel bekend. Zijn woordvoerder zei vandaag in een briefing dat het een persoonlijke, filosofische speech wordt. Hij gaat het waarschijnlijk hebben over de alledaagse zorgen van de Amerikanen."

"Trump zal vooral de stand van het land willen laten zien", zegt Zwart. "We kennen veel van zijn standpunten; nu wordt het interessant om te horen wat hij allemaal van plan is op het gebied van industrie en banen. We hebben zelden zo'n verdeeld Amerika gezien, dus de Amerikanen zullen morgen aan zijn lippen hangen."

Wat voor first lady zal Melania Trump zijn?

Zwart: "Ze is een echt jetset-figuur. Ze komt uit Slovenië en is voormalig model. Haar voorgangster, Michelle Obama, profileerde zich als een voorvechtster voor gezondheid van kinderen en vrouwenrechten."

Melania Trump AFP

"Van Melania weten we op dat gebied niet zoveel, behalve dat ze zich zorgen maakt over digitaal pesten, wat opmerkelijk is gezien het Twittergedrag van haar man. En we weten dat ze na de inauguratie teruggaat naar New York, waar ze het eerste half jaar blijft wonen om te zorgen voor hun 10-jarige zoon Baron. Daarna komen zij ook naar Washington."

"Trumps dochter Ivanka verhuist samen met haar man wel meteen naar Washington", vervolgt Van der Horst. "We hebben gehoord dat zij de eerste maanden een beetje de rol van first lady gaat spelen. Dat idee van een first daughter hebben we overigens wel vaker gezien."

Er is wereldwijd veel kritiek op Trump. Wat zijn de positieve kanten van zijn presidentschap? 

"Hij heeft beloofd om de infrastructuur in de VS aan te pakken", zegt Van der Horst. "Wegen en bruggen zijn nodig aan onderhoud toe. Auto's gaan kapot door alle gaten in de wegen. Wij zien het zelf ook hier. Er zijn miljarden nodig om dat allemaal te fixen en Trump heeft beloofd dat te zullen doen."

De belofte om banen te creëren kan hij bijna niet breken.

Wouter Zwart

Zwart: "Er is inderdaad veel kritiek op hem, maar vergeet niet dat miljoenen mensen hier heel blij zijn dat hij is gekozen. Er is nu een non-politicus die president wordt en belooft banen terug te brengen. Mensen in bijvoorbeeld de mijnindustrie hebben weer hoop. De belofte om banen te creëren kan hij bijna niet breken."

"We moeten ook niet vergeten dat Obama een record heeft gevestigd", zegt Van der Horst. "Onder zijn presidentschap is er maanden achtereen banengroei geweest. Het is nu aan Trump om de mensen dat ook echt te laten merken in hun portemonnee. De middenklasse heeft niet geprofiteerd van de economische vooruitgang. Daar ligt de uitdaging voor Trump."

STER reclame