AFP
NOS Nieuws

Dringende roep om VN-toezicht in Oost-Aleppo

Frankrijk roept de Verenigde Naties op om toezicht te houden op de geplande evacuatie van rebellen en hun familieleden uit het oosten van Aleppo. De evacuatie laat om onduidelijke redenen nog op zich wachten; de situatie in het oosten van de stad, die sinds gisteren weer volledig in handen is van het Syrische regeringsleger, is chaotisch.

Gisteren eiste de VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, in de Veiligheidsraad al directe toegang voor VN-personeel tot de wijken die net zijn heroverd, om te waken over de veiligheid van de burgers. Ook benadrukte De Mistura het belang van VN-toezicht op de veilige aftocht van mensen die weg willen uit het stadsdeel.

De VN was niet betrokken bij de evacuatieplannen, maar zegt klaar te staan om Oost-Aleppo binnen te gaan als daar toestemming voor wordt gegeven. Ook het Rode Kruis is met mobiele klinieken voorbereid op directe hulpverlening aan de achterblijvers in de tot gisteren belegerde wijken.

Terugkeerders

Het is ook noodzakelijk dat de VN'ers erop toezien dat de mensen die juist willen terugkeren naar hun huis in Oost-Aleppo, daarbij niet gehinderd worden, zegt correspondent Sander van Hoorn. De druk op de opvangplekken voor vluchtelingen in andere delen van de stad is zó groot, dat er nu al mensen zijn die liever weer hun huis in het oosten van de stad opzoeken.

Ook al vóór het grote offensief van Syrische troepen en de Russische luchtmacht tegen de rebellen in Oost-Aleppo, zaten die opvangplekken in het westelijke deel van de stad bomvol, zegt Van Hoorn.

Het staakt-het-vuren dat sinds gisteravond van kracht is in Oost-Aleppo, wordt gerespecteerd, hoort hij van inwoners van de stad. De bombardementen zijn gestaakt en ook de gevechten in de straten van de stad zijn voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl