Evacuatie opgeschort, opnieuw vuurgevechten Oost-Aleppo
In Oost-Aleppo is de evacuatie van rebellen opgeschort, en zijn er opnieuw vuurgevechten uitgebroken in de wijken die tot gisteren in handen waren van de rebellen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat er ook weer luchtaanvallen worden uitgevoerd op het oosten van de stad.
De strijdende partijen beschuldigen elkaar van schendingen van het staakt-het-vuren dat gisteren overeen werd gekomen. De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken heeft vanmorgen met zijn Iraanse ambtgenoot gebeld, in een poging het bestand te redden en de geplande evacuatie alsnog uit te voeren.
Later vandaag voeren de Turkse president Erdogan en zijn Russische ambtgenoot Poetin telefonisch overleg over een plan van aanpak om de strijd in Aleppo te beëindigen.
Bussen weer weg
Turkije onderhandelde gisteren met Rusland en Iran over het bestand en de evacuatieoperatie. Het was de bedoeling dat vanmorgen circa 5000 rebellen en hun familieleden uit de stad geëvacueerd zouden worden. Maar de bussen die klaar stonden om hen te vervoeren, zijn weer teruggekeerd naar de garage, melden diverse media.
Er zou onenigheid zijn over aanvullende voorwaarden die Iran, dat het bewind van president Assad steunt, aan de evacuatie heeft gesteld. Zo zouden burgers uit twee naburige dorpjes die door rebellen worden belegerd, óók een vrije aftocht moeten krijgen.
De Turkse staatszender Anadolu bericht dat zo'n duizend mensen die er afgelopen nacht wél in slaagden de stad te verlaten, al uren worden tegengehouden bij een Iraanse controlepost buiten Aleppo..
Doden en gewonden
De Syrische staatstelevisie meldt dat beschietingen door rebellen aan zes mensen het leven hebben gekost. De rebellen beschuldigen Syrische militairen en Iraanse strijdgroepen ervan de wijken die gisteren in handen vielen van het regeringsleger, te hebben bestookt met mortier en artillerievuur. Daarbij zouden veertig gewonden zijn gevallen.
De Russische minister Lavrov liet vanochtend weten dat het nog twee tot drie dagen zal duren voordat er een definitief einde is gemaakt aan de laatste verzetshaarden in het oostelijke deel van de stad.
Akkoord
Gisteren bereikten rebellengroepen en de Syrische regering een onverwacht akkoord over een staakt-het-vuren, waarmee de opstandelingen de strijd in Aleppo de facto opgaven.
Volgens de afspraken krijgen de rebellen en hun familieleden een vrijgeleide naar het westen van de provincie Aleppo. Van daaruit reizen ze door naar de provincie Idlib, die nog helemaal in handen is van de opstandelingen tegen president Assad. Maar wanneer dat gaat gebeuren, is onduidelijk.
Opstandelingen uit de stad Homs en wijken in Damascus die nederlagen hebben geleden tegen het regeringsleger, zijn daar ook naartoe gebracht.
Oost-Aleppo was vier jaar lang in handen van opstandelingen. De afgelopen maanden heeft het Syrische leger met behulp van bondgenoten Rusland, Iran en sjiitische milities grote terreinwinst geboekt. Gisteren vielen de laatste wijken in het oosten van de stad in handen van het leger; het verzet zou volledig zijn gebroken.
Rupert Colville van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties zei gisteren dat er sterke aanwijzingen zijn dat er in de afgelopen dagen zeker 82 burgers zijn geëxecuteerd. Sommige van hen zouden op de vlucht zijn doodgeschoten. Volgens het Rode Kruis zitten er nog zo'n 50.000 mensen vast in Oost-Aleppo. De laatste keer dat de hulporganisatie toegang had was april.