AFP
NOS NieuwsAangepast

'Deze evacuatie is de allerlaatste kans om levens te redden'

"Het is een heel belangrijk moment", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Hij heeft het over de evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo. "Het is de allerlaatste kans om levens te redden."

Volgens Stoffels komt het staakt-het-vuren "net op tijd." "De situatie in Oost-Aleppo is onhoudbaar. De medicijnen zijn op, de generatoren werken niet meer, er is geen voedsel meer en er is geen hulp voor gewonden of zieken. In april was het de laatste keer dat we met het Rode Kruis hulpmiddelen konden brengen."

Er is nog veel onduidelijkheid over de details van het akkoord en ook is niet duidelijk wanneer de evacuatie precies zal beginnen. "We zijn nu nog aan het overleggen over de laatste details. De burgers moeten natuurlijk een veilige aftocht krijgen of de kans krijgen om in Oost-Aleppo te blijven, als ze dat willen."

Volgens het Rode Kruis zitten er nog zo'n 50.000 mensen vast. "Er was al een massale uittocht de afgelopen dagen. Veel mensen vluchtten uit gebieden waar gevochten werd tussen de regering en de rebellen. De opvangplekken zitten overvol."

De hulporganisatie probeert veel mensen te helpen. "We geven ze dekens, maar het is heel koud. Afgelopen week vroor het 2 graden."

Voor de evacués staat het Rode Kruis klaar met mobiele klinieken. "De mensen hebben ontzettend veel hulp nodig. We hopen dat we, net als in Homs, snel met een team het stadsdeel in kunnen. Vorige week hebben we namelijk ook al 150 mensen kunnen evacueren, en die waren echt zwaar ondervoed."

Vijftien mensen in een huis

Mohamad, een contactpersoon van de NOS, woont in de wijk waar de evacuatie plaats moet vinden. Hij vertelde gisteren via Skype over de omstandigheden in zijn buurt. "Er wonen nu vijftien mensen in mijn huis. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen, want de meesten hebben geen woning meer", zei hij.

"Andere mensen slapen op straat of in winkels. Ze hebben geen huis en geen familie. Als ik ze op straat zie liggen, dan kijk ik wat ik kan doen en neem ik ze mee naar mijn huis."

Mohamad woont in Aleppo: mensen sterven hier van de honger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl