Slag om Aleppo voorbij, burgers en rebellen zoeken veilig heenkomen
De Syrische regering en rebellengroepen hebben een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in Oost-Aleppo. Dat moet de rebellen in het laatste stukje rebellengebied in de stad de kans geven een veilig heenkomen te zoeken. Sinds 20.00 uur Nederlandse tijd wordt er niet meer gevochten. De slag om Aleppo is voorbij.
Uit de woorden van de Russische ambassadeur bij de VN, Vitali Tsjoerkin, kan worden afgeleid dat de aftocht van de rebellen begonnen is. "Alle rebellen, hun families en de gewonden, reizen op dit moment door corridors naar gebieden die zij zelf hebben uitgekozen", zei hij.
Idlib
De rebellen zeggen dat de uittocht morgen bij zonsopgang begint. Ze mogen hun lichte wapens meenemen. Vermoedelijk gaan ze naar de provincie Idlib, even ten westen van Aleppo, die in handen van de rebellen is.
"Dit lijkt op de bestanden in Homs en Damascus", zei NOS-correspondent Sander van Hoorn in Nieuwsuur. Ook daar kregen de rebellen een vrijgeleide en vertrokken ze naar Idlib. Van Hoorn heeft er vertrouwen in dat staakt-het-vuren standhoudt. Hij verwacht dat de strijd zich zal verplaatsen naar Idlib.
Idlib is van belang voor het bewind van president Assad omdat Aleppo vanuit de kustprovincie bereikbaar is via Idlib. Een grote weg van Damascus naar Aleppo gaat via Idlib.
En de burgers?
Tsjoerkin bestreed eerder dat het staakt-het-vuren bedoeld is om ook burgers te laten vertrekken, zoals de rebellen zeiden. "Nu het gebied onder controle van de Syrische regering is, hoeven de burgers niet weg. Er is humanitaire hulp beschikbaar", zei hij.
Maar er zijn ook aanwijzingen dat burgers wel kunnen vertrekken. Turkije wil in Syrië voor 80.000 mensen vluchtelingen uit Aleppo tenten opzetten.
Tsjoerkin zei verder dat de Russische militairen ter plaatse geen schendingen van mensenrechten hebben waargenomen. De VN sprak eerder van ten minste 82 executies door het Syrische leger.
Volgens het Rode Kruis zitten er nog zo'n 50.000 mensen vast. Een deel van hen zou kunnen vertrekken naar West-Aleppo, zegt Van Hoorn. Voor Syriërs die tegen het leger hebben gevochten of op andere manieren verzet hebben geboden geldt dat niet. Ook de reddingwerkers van de Witte Helmen doen er volgens Van Hoorn goed aan om niet naar het westen van de stad te gaan: "Ik zou dan mee gaan met de rebellen naar Idlib. Het is bekend wie de Witte Helmen zijn en ik zou het er niet op wagen dat de regering fideel met je omgaat", zei hij in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.
Bombardementen
De Syrische regering en de rebellen onderhandelden niet rechtstreeks; Rusland trad op als bemiddelaar. Ook Turkije en de VN zouden er bij betrokken zijn geweest.
Vannacht kwamen de rebellen en Rusland overeen dat de bombardementen vandaag zouden stoppen. "Dat gebeurde maar de gevechten op de grond gingen door", zei een woordvoerder van een van de rebellengroepen.
VS
De VS zegt dat de Syrische regering, Rusland en Iran verantwoordelijk zijn voor de herovering van Aleppo en daarmee ook voor mensenrechtenschendingen, waar onder meer de VN over spreekt.
In Nederland vervliegt de hoop van vluchtelingen uit Aleppo om achterblijvers te redden. "De situatie is vreselijk en erg chaotisch", zei een van hen. "Het lijkt erop dat de dag des oordeels is aangebroken in Aleppo."