Burgers van Aleppo verlaten een wijk die door het leger is heroverd
NOS NieuwsAangepast

Wanhoop in laatste stukje rebellengebied Aleppo

Syriërs die vastzitten in het laatste deel van Oost-Aleppo dat nog niet is heroverd door het regeringsleger, sturen alarmerende berichten de wereld in. De rebellen hebben naar schatting nog zo'n 2 vierkante kilometer in handen. Daar zitten vermoedelijk nog tienduizenden burgers vast. "Elke bom is een nieuwe massaslachting", zegt een vrouw in een filmpje op internet.

In de berichten die zij via sociale media versturen nemen inwoners afscheid van hun volgers en duiken woorden als "massamoord" en "executies" op. Doden liggen op straat en gewonden sterven omdat hulpverleners er niet bij kunnen of er niet meer zijn.

Rebellengroepen meldden even voor 18.00 uur dat er een staakt-het-vuren is afgesproken om de burgers en rebellen de kans te geven de belegerde wijken te verlaten. Van regeringskant is dat niet bevestigd.

Straatbeeld in een wijk die door het leger is heroverd

De VN en andere internationale organisaties delen de zorgen over de executies. VN-topman Rupert Colville zegt dat regeringstroepen 82 burgers hebben doodgeschoten, onder wie 13 kinderen en 11 vrouwen. Gevreesd wordt dat het daar niet bij blijft.

NOS-correspondent Sander van Hoorn zei in het radioprogramma Nieuws en Co dat hij nog geen mensen gesproken heeft die de executies met eigen ogen hebben gezien. Hem valt op dat het regeringsleger mannen en jongens uit voormalig rebellengebied die nog niet in dienst zijn geweest, onmiddellijk rekruteert. "Dat is een wrange ontwikkeling dat mensen alsnog moeten vechten aan de zijde van het leger, dat ze belegerd en gebombardeerd heeft."

"Mensen die niet op een zwarte lijst staan, worden in West-Aleppo opgevangen. Maar de mensen die nu nog in rebellenwijken zitten, zijn mensen die denken dat ze wel wat te vrezen hebben van het regime", zegt Van Hoorn. Het Syrische leger zegt dat het een kwestie van uren kan zijn, voordat het de totale overwinning uitroept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl