Gevechten in Aleppo van gisteren
NOS NieuwsAangepast

Zorgen bij VN over berichten van executies in Aleppo

VN-chef Ban Ki-moon is ernstig bezorgd over berichten dat in de Syrische stad Aleppo een groot aantal burgers in de afgelopen uren slachtoffer is geworden van oorlogsmisdaden. Aleppo, voor de oorlog de economische motor van het land, staat op het punt om volledig in handen te vallen van het Syrische regeringsleger.

Ban heeft zijn gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, opdracht gegeven dringend met alle partijen in gesprek te gaan over de zorgwekkende berichten.

Volgens het regime is inmiddels vrijwel de hele stad heroverd op de rebellen. Die hadden tot voor kort Oost-Aleppo in handen, maar met hulp van bondgenoten Rusland en Iran heeft het Syrische leger de afgelopen weken veel terreinwinst geboekt. Aleppo is sinds 2012 verdeeld. Herovering zou voor president Assad de grootste militaire overwinning zijn in de vijf jaar dat de burgeroorlog duurt.

Aanhangers Assad feestend op straat

'Gruweldaden'

Eerder op de dag twitterde de VN-hulpcoördinator voor Syrië, de Noor Jan Egeland, dat hij de Syrische en Russische regering volledig verantwoordelijk houdt voor misstanden in Aleppo. Egeland had het over gruweldaden van de zegevierende milities in de stad. VN-chef voor noodhulp Stephen O'Brien zei dat er berichten zijn over executies in Aleppo. Hij riep alle partijen op om zich te houden aan het oorlogsrecht.

Het is onduidelijk hoeveel opstandelingen er nog in Aleppo zijn en hoeveel burgers vastzitten. In delen van de stad die de afgelopen 24 uur zwaar gebombardeerd zijn door Syrië en zijn bondgenoten zitten vermoedelijk nog duizenden mensen vast. De afgelopen tijd is tevergeefs onderhandeld over de evacuatie van burgers en rebellen. Velen van hen weigeren naar gebied te vertrekken dat in handen is van het leger. Ze vrezen te worden opgesloten en gemarteld.

In Aleppo zijn aanhangers van president Assad de straat op gegaan om de verwachte herovering van de stad op de opstandelingen te vieren. In het donker wordt hier en daar in de lucht geschoten in de wijken die al in handen waren van het regime.

Officieel is de stad nog niet in handen van het Syrische leger, maar een verslaggeefster van de staatstelevisie had het al over een overwinning. Gisteren kwamen er de hele dag berichten binnen dat de stad in het noordwesten van het land, vlak bij de grens met Turkije, bijna helemaal is heroverd.

  • AFP
    Syriërs de straat op in Aleppo
  • Reuters
    In Aleppo wordt hier en daar in de lucht geschoten
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Sinds het begin van de operatie-Aleppo hebben volgens Rusland 2200 opstandelingen zich overgegeven. Meer dan 100.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.

De VN maakt zich grote zorgen over het lot van honderden rebellen van wie niets meer is vernomen sinds ze zich hebben overgegeven aan het regeringsleger. De vrees bestaat dat ze zijn gevangengenomen, gemarteld of gedood.

Vorige maand had de NOS contact met drie Syriërs in Oost-Aleppo: Modar, Mohamad en Wissam. Benieuwd naar deze verhalen? Lees ze hier terug.

Ook is er een scroll-verhaal gemaakt van de beste verhalen en beelden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl