Stoltenberg op zijn persconferentie in Brussel
NOS Nieuws

Stoltenberg: defensie-uitgaven Europa moeten omhoog

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft er "absoluut vertrouwen" dat de VS onder Donald Trump zijn leidende rol in de NAVO zal blijven spelen. Op een persconferentie in Brussel zei Stoltenberg dat hij Trump zal vertellen dat het verhogen van de militaire uitgaven van de Europese NAVO-landen een van zijn topprioriteiten is.

Stoltenberg heeft anders dan tientallen regeringsleiders en staatshoofden nog niet met Trump gesproken. Volgens hem is zijn team een telefoongesprek met Trump aan het regelen. Maar hij zegt nu al zeker te weten dat het verhogen van de Europese defensie-uitgaven voor Trump de hoogste prioriteit zal hebben.

Stoltenberg zei dat hij al met alle NAVO-lidstaten besproken heeft dat de uitgaven omhoog moeten. Volgens hem steunen de ministers van Defensie hem, maar vormen de ministers van Financiën het belangrijkste obstakel.

Chaos en dreiging

Verhoging van de uitgaven is volgens Stoltenberg urgent vanwege de chaos in Noord-Afrika, de dreiging van islamistische militanten en de toegenomen spanningen met Rusland. Op termijn moeten de defensie-uitgaven worden opgeschroefd tot 2 procent van het nationaal inkomen (bbp).

Trump suggereerde tijdens de verkiezingscampagne dat hij de Amerikaanse verdediging van zijn Europese bondgenoten afhankelijk wil maken van hun militaire bijdrage. De NAVO-landen hebben afgesproken dat ze minimaal 2 procent van hun bbp aan defensie uitgeven, maar bijna geen enkel Europees NAVO-land haalt dat.

Gemiddeld geven de Europese lidstaten nog niets eens 1,5 procent van hun bbp aan defensie uit, en Nederland haalt niet eens 1,2 procent. Minister Hennis zei deze week in de Tweede Kamer dat het defensiebudget op termijn met 2,3 miljard omhoog moet. Alle partijen, behalve de SP, GroenLinks en Denk, vinden ook dat er de komende jaren meer geld naar defensie moet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl