NAVO-chef Stoltenberg vindt Trumps uitspraken kwalijk
NOS Nieuws

Antwoord NAVO-baas aan Trump: wij hielpen VS na 9/11

Secretaris-generaal-Stoltenberg van de NAVO heeft uitgehaald naar de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Die heeft tijdens zijn campagne gezegd dat hij niet onvoorwaardelijk NAVO-landen wil steunen als ze worden aangevallen. Stoltenberg wees erop dat de NAVO Amerika te hulp is geschoten na de terreuraanslagen in New York en Washington.

"In de hele geschiedenis van de NAVO is het bondgenootschap één keer in actie gekomen om een land dat werd aangevallen te verdedigen en dat was op 11 september 2001", zei de NAVO-chef op een persconferentie in het hoofdkwartier in Brussel.

"Toen zijn we een militaire operatie gestart om de Verenigde Staten te verdedigen, daarna zijn we met de NAVO in Afghanistan de strijd tegen het terrorisme aangegaan en hebben duizenden militairen hun leven gegeven."

Hij reageerde ook op het verwijt van Trump dat veel NAVO-leden te weinig geld uitgeven aan Defensie. "Sinds 2014 gaan die uitgaven omhoog, we zagen vorig jaar al een stijging en dit jaar opnieuw. Maar wij zeggen niet: als je niet betaalt beschermen we je niet. Wij beschermen zonder voorwaarden alle landen."

Stoltenberg sprak ook zijn zorg uit over het opstomen van ​Russische marineschepen in de Middellandse Zee. Hij is bang dat die zich zullen mengen in de strijd om Aleppo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl