Kinderen verlaten Aleppo, maandagavond 24 oktober
NOS Nieuws

Rusland: al week geen bombardementen op Aleppo

Aleppo wordt al een week lang niet gebombardeerd door Russische of Syrische gevechtsvliegtuigen, zegt het Russische ministerie van Defensie. Ook is er in de afgelopen week niet over de stad gevlogen, staat verder in de verklaring.

De zes humanitaire corridors in Oost-Aleppo om burgers in staat te stellen de stad te ontvluchten zijn nog steeds open, laat Moskou weten. Gisteravond hebben tegen de 50 vrouwen en kinderen de stad via die weg verlaten.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft de situatie in Aleppo gisteravond via de telefoon besproken met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry. Volgens Lavrov zijn burgers die de stad willen ontvluchten ondanks de wapenstilstand beschoten. Lavrov geeft de gematigde rebellen daarvan de schuld. Hij hield Kerry voor dat de VS zich moet houden aan de belofte om die rebellen in toom te houden.

"Optreden VN teleurstellend"

Lavrovs onderminister Gatilov noemt het optreden van de VN in het conflict teleurstellend. Rusland heeft zich sterk gemaakt voor een bestand om burgers in staat te stellen Aleppo te verlaten, maar er gebeurt volgens Gatilov niets. Hij zegt dat de VN kennelijk niet in staat is evacuatieplannen uit te voeren.

De VN-commissaris voor Humanitaire Zaken O'Brien noemde het gisteren "frustrerend en bedroevend" dat de geplande evacuatie van zieken en gewonden uit Oost-Aleppo niet is doorgegaan. Hij geeft alle betrokken partijen de schuld van de mislukking.

Volgens O'Brien geven de Syrische regering en de rebellen geen medewerking bij de evacuatie. Hij zei dat het geweld ook weer oplaait in de stad. Politieke en militaire belangen winnen het van de menselijkheid in Aleppo, vindt O'Brien.

Stoltenberg

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft verklaard dat een Russische marine-eenheid op weg is naar Syrië. Hij waarschuwt voor de mogelijkheid dat die eenheid wordt ingezet bij Aleppo, bijvoorbeeld bij het bombarderen van de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl