NAVO-baas Jens Stoltenberg
NOS Nieuws

NAVO-baas waarschuwt Trump: samenwerking is onontbeerlijk

NAVO-chef Jens Stoltenberg waarschuwt de nieuw gekozen Amerikaanse president Trump dat hij het belang van de NAVO niet moet onderschatten. "We moeten nu niet allemaal onze eigen koers varen. Dat geldt voor Europa en voor de Verenigde Staten."

Trump zei tijdens zijn campagne dat hij NAVO-bondgenoten alleen militair wil steunen als zij, zoals afgesproken, 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Geen van de landen voldoet aan die afspraak. Amerika betaalt 70 procent van het NAVO-budget. Trumps uitspraken kwamen hem op veel kritiek te staan.

Uitdaging

In een ingezonden artikel in de Britse zondagskrant The Observer benadrukt secretaris-generaal Stoltenberg de kracht van de militaire samenwerking tussen de westerse landen. "We staan momenteel voor een enorme uitdaging op het gebied van onze veiligheid. Dit is niet de tijd om de samenwerking tussen Europa en de VS ter discussie te stellen."

Stoltenberg wijst op artikel 5, de kern van het NAVO-verdrag: als iemand een NAVO-land aanvalt, is dat een aanval op allen en schiet de rest van de NAVO dat land te hulp. "De enige keer dat de NAVO zich heeft beroepen op dat artikel, was toen de VS werd aangevallen op 11 september 2001. Toen stond de NAVO de VS bij."

We moeten onze vrijheid en veiligheid niet voor lief nemen.

NAVO-baas Jens Stoltenberg

De NAVO nam vervolgens de leiding bij de militaire operatie in Afghanistan, zegt Stoltenberg. "Honderdduizenden Europese militairen hebben daar sindsdien gevochten. Meer dan duizend hebben de hoogste prijs betaald in een operatie die een reactie is op de aanval op de VS."

De oud-premier van Noorwegen is het met Trump eens dat de lidstaten meer geld moeten besteden aan defensie. "We moeten onze vrijheid, veiligheid en welvaart niet voor lief nemen. We hebben sterk Amerikaans leiderschap nodig en ook de Europese landen moeten hun steentje bijdragen. Maar bovenal moeten wij de waarde erkennen van de samenwerking tussen Europa en de VS. Die is onontbeerlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl