Kerry neemt in Masqat afscheid van zijn Omaanse ambtgenoot. Ze spraken over Jemen.
NOS NieuwsAangepast

Er is een bestand in Jemen, zegt Kerry. Jemen ontkent het

De strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een wapenstilstand, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry gezegd. De door Saudi-Arabië geleide alliantie en de door Iran gesteunde Houthi's hebben volgens hem toegezegd de wapens vanaf donderdag neer te leggen. Beide partijen zouden bereid zijn te werken aan de vorming van een eenheidsregering, zei Kerry in Oman.

Maar even later liet de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken via Twitter weten dat er niets van Kerry's uitspraken klopt. "De regering weet hier niets van en is ook niet geïnteresseerd in wat minister Kerry heeft gezegd", schreef minister Mekhlafi. Volgens hem probeert Kerry een bestand door te drukken door een deal te sluiten met de Houthi-rebellen en dan te zeggen dat het rond is.

Het conflict in Jemen brak uit in maart 2015, toen sjiitische Houthi-rebellen de hoofdstad Sanaa innamen en president Abd-Rabbu Mansour Hadi en zijn soennitische leger verjoegen. Saudi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf schoten Hadi gewapenderhand te hulp, om te voorkomen dat Iran zijn invloed via de sjiitische Houthi-rebellen kon vergroten. Volgens de VN heeft de oorlog al 10.000 mensenlevens gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl