Protest in Jemen tegen bombardementen door de Saudische regering
NOS NieuwsAangepast

VS vernietigt radarinstallaties Houthi's in Jemen

De Amerikaanse marine heeft in Jemen met kruisraketten drie radarinstallaties van de Houthi-rebellen vernietigd. Het is een vergelding voor twee incidenten, waarbij vanuit Houthi-gebied de Amerikaanse torpedobootjager USS Mason werd bestookt.

De Amerikaanse patrouilleboot werd niet geraakt. Volgens de VS is het uitschakelen van de radarinstallaties een beperkte operatie, bedoeld om Amerikaanse marinepersoneel, Amerikaanse marineschepen en de commerciële scheepvaart in de Golf van Aden te beschermen.

Het is voor het eerst dat de Amerikanen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen beschieten. De VS gaf al wel logistieke steun aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie, die in Jemen de Houthi-rebellen bestrijdt, maar de Amerikanen richtten zich in Jemen tot nu toe vooral op de bestrijding van al-Qaida, dat geregeld met drones wordt bestookt.

Ontkenning

De belangrijkste Houthi-beweging ontkent iets met de aanvallen op het Amerikaanse schip te maken te hebben. Die ontkenning werd vanochtend na de beschietingen nog eens herhaald.

Of er slachtoffers zijn gevallen bij de Amerikaanse aanval, is nog niet bekend. Volgens de VS is de kans op burgerslachtoffers niet groot omdat de installaties in een afgelegen gebied stonden.

Burgeroorlog

In 2014 escaleerde het conflict tussen de sjiitische Houthi's en de regering. De rebellen namen de hoofdstad in en dwongen de regering te vluchten. De Houthi's hebben hun machtsbasis in het noorden, maar veroverden grote delen van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl