Burgers van Hodeida nemen de schade op na een bombardement in september
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden bij bombardement op Jemenitische gevangenis

Bij een bombardement op twee gevangenissen in Jemen zijn ruim dertig gevangenen en bewakers omgekomen. De gevangenissen stonden op het terrein van een veiligheidsdienst in de stad Hodeida. De bommen werden afgeworpen door vliegtuigen van de Saudische luchtmacht.

Hodeida, een stad aan de Rode Zee, is in handen van de Houthi-rebellen die in 2014 in opstand kwamen tegen de regering van president Hadi. Saudi-Arabië steunt Hadi bij zijn pogingen om de Houthi's terug te dringen.

Ook in de stad Taiz vielen bommen. Daarbij zijn zeker achttien burgers omgekomen.

Vredesplan

De bombardementen volgen op het afwijzen door Hadi van een vredesplan van de Verenigde Naties. Dat voorziet in een machtsdeling met de Houthi's en een vermindering van de bevoegdheden van de president. In ruil moeten de Houthi's zich uit de belangrijkste steden terugtrekken.

Hadi sprak gisteren in Saudi-Arabië met de VN-gezant voor Jemen. Hij noemde het vredesplan een "beloning" voor de opstandelingen. "Het Jemenitische volk heeft deze plannen en zogenaamde routekaart veroordeeld in de overtuiging dat het akkoord meer oorlog en leed zal veroorzaken", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl