Ali Abdullah Saleh (links) is de voormalige president van Jemen en geldt tegenwoordig als belangrijke partner voor de rebellen
NOS NieuwsAangepast

Jemenitische oud-president wil wraak op Saudi-Arabië

De voormalige Jemenitische president Ali Abdullah Saleh wil wraak op Saudi-Arabië voor de aanval op een uitvaartcentrum. Daarbij kwamen gisteren zeker 140 mensen om het leven, voornamelijk Houthi-rebellen.

Saleh geldt als een belangrijke bondgenoot van de rebellengroep. Hij geeft Saudi-Arabië de schuld van de luchtaanval en pleitte vandaag voor meer aanvallen tegen de Saudiërs. Dat land ontkent betrokken te zijn, maar heeft toch een onderzoek naar de aanval beloofd. Mogelijk is dat gedaan onder druk van de Verenigde Staten, die na de aanval lieten weten de steun aan de coalitie te heroverwegen.

Nu al schieten de rebellen regelmatig raketten af op Saudi-Arabië. Omgekeerd worden zij regelmatig bestookt door vliegtuigen van een door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie. De coalitie steunt de nieuwe president van Jemen, Abd Rabbo Mansour Hadi.

Hoofdstad ingenomen

In Jemen wordt sinds vorig jaar gevochten tussen de regering en de Houthi-rebellen. De Houthi's kwamen toen in opstand tegen de regering en namen in korte tijd grote delen van het land in, waaronder de hoofdstad Sanaa. Saudi-Arabië steunt de regering en strijdt met bondgenoten tegen de de Houthi's. De rebellen krijgen steun van Iran, de aartsvijand van Saudi-Arabië.

Het conflict in Jemen duurt al jaren. De sjiitische Houthi's willen meer zelfbestuur in het noorden van het overwegend soennitische Jemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl