Reuters

Een verschil van dag en nacht. Grote blijdschap bij Trump en zijn aanhang, tranen bij Clinton en co. In het begin van de avond zagen de gezichtsuitdrukkingen er in het Democratische en Republikeinse kamp heel anders uit, maar gedurende de nacht sloeg de stemming geleidelijk om. 

Slechts één emotie wordt door beide kampen gedeeld: ongeloof. Want dit had niemand op basis van de peilingen zien aankomen. Maar het is echt zo: de komende vier jaar is president Trump de bewoner van het Witte Huis. 

Bij het binnendruppelen van de uitslagen nam Trump een voorsprong, die hij in de uren daarna uitbouwde. Hij schreef ​de ene na de andere swing state op zijn naam. In het Trump-kamp veranderde hoop in korte tijd in realiteitszin en vooral vreugde.

Van spanning naar blijdschap in het Trump-kamp Reuters

Vanochtend vroeg om iets voor 05.00 uur Nederlandse tijd, was het definitieve kantelmoment. Trump zou Ohio, North Carolina en vooral het o zo belangrijke Florida naar zich toe trekken. Ineens was hij de grote favoriet. Op de plekken waar Trump-aanhangers zich hadden verzameld werd uitbundig gejuicht.

Juichende Trump aanhangers bij winst nieuwe staat

Clinton zat al in het defensief, maar nu was al het zelfvertrouwen verdampt. Clinton sprokkelde nog wel een aantal kiesmannen binnen, maar de achterstand op Trump werd nooit significant kleiner. De eerste tranen rolden over de wangen van Clinton-aanhangers, terwijl anderen nog nagelbijtend hoopten op een wonder.

Hoe anders was dat een paar uur eerder. Het zou een historische avond worden met voor het eerst een vrouw in het Witte Huis. In de peilingen stond de Democratische kandidaat er goed voor en eigenlijk hield niemand de winst voor Trump voor mogelijk. Toch liep het anders en droop het ongeloof aan het einde van de avond van de gezichten van de Democraten af.

Het begin en eind van de avond op het gezicht van een Clinton-supporter Reuters

Om half negen vanochtend volgde de genadeklap. De staat Wisconsin gaf de doorslag. Trump won en daarmee kwam aan alle hoop voor Clinton een eind en is het feest voor Trump compleet. Zijn aanhangers zijn dronken van geluk. Alle Clinton-stemmers worden straks wakker met een enorme kater.

De emoties van de kandidaten? Die van Clinton laat zich raden. Niet voor niets laat ze zich nog niet zien en besloot ze na de uitslag haar aanhang niet toe te spreken. Trump kwam wel tevoorschijn en sprak zijn kiezers toe met een triomfantelijke lach op zijn gezicht.

Een triomfantelijke lach op het gezicht Donald Trump Reuters

STER reclame