Reuters

Donald Trump heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Om 08.30 uur werd bekend dat de Republikein tegen alle verwachtingen in de staat Wisconsin heeft binnengehaald. Daarmee heeft hij 276 kiesmannen, zes meer dan de benodigde 270. 

Clinton heeft met Trump gebeld om haar verlies toe te geven. Kort daarna kwam Trump met zijn gezin het podium oplopen in het Hilton Hotel in Manhattan waar de Republikeinen de uitslagen afwachtten. 

Trump sloeg meteen een verzoenende toon aan en bedankte Clinton voor haar inzet voor het land en de felle campagne van de afgelopen maanden.

"Nu is het tijd om de wonden van de verdeeldheid te helen", zei Trump. "Tegen alle Democraten, Republikeinen en onafhankelijken zeg ik: laten we samenkomen als één verenigd volk. Ik beloof dat ik een president zal zijn voor iedere Amerikaan. Dat is heel belangrijk voor me."

Trump: nu is het tijd voor Amerika om wonden te helen

Trump richtte zich ook kort op het buitenland in zijn toespraak. "Ik wil de wereldgemeenschap zeggen: we zullen Amerika's belang altijd voorop stellen, maar we willen eerlijk met iedereen omgaan. Elk volk, elk land. We zoeken naar wat ons bindt, geen vijandschap. Partnerschap, geen conflict."

Verder bedankte Trump de mensen die altijd in hem hebben geloofd, zoals zijn familie en politici als Rudy Giuliani en Chris Christie. Trump zei dat zijn gooi naar het presidentschap geen campagne was, maar het begin van een beweging. "De vergeten mannen en vrouwen zullen niet meer vergeten worden."

Hij verliet het podium met het Rolling Stones-nummer You can't always get what you want

Onverwacht

De toespraak van Trump kwam na een ongekend spannende kiesnacht, waarin Trump steeds meer belangrijke swing states binnenhaalde: eerst Ohio, toen Florida, daarna North Carolina en Iowa. Clintons winst in Virginia en Colorado gaven haar aanhangers hoop, maar het verlies van Pennsylvania om 07.37 uur kon ze niet meer te boven komen. 

Vlak voordat de verkiezingsuitslag bekend werd gemaakt stuurde de campagneleider van Clinton aanhangers die in Manhattan de uitslag afwachtten naar huis. "Vanavond hebben we niets meer te zeggen", zei John Podesta tegen de menigte. "Ga allemaal naar huis, ga slapen. Morgen hebben we meer nieuws."

Kort daarna kwam het nieuws dat Clinton had verloren. Zij heeft zich nog niet laten zien sinds dat nieuws bekend werd. 

Campagneleider Clinton: ga naar huis; uitslag 'too close to call'
Amerika Kiest: de uitslagen

Aan het begin van de avond had een medewerker van Trump nog tegen CNN gezegd dat een wonder nodig zou zijn voor een overwinning. Het gesprek ging aanvankelijk vooral over welke staten Trump absoluut moest binnenhalen om te winnen. 

Naarmate de nacht vorderde, bleek vooral dat Clintons pad naar de overwinning steeds moeilijker werd. Zo waren de Democraten er zo zeker van dat ze de noordelijke staat zouden winnen, dat Clinton nam niet eens de moeite om in Wisconsin campagne te voeren.

Met de winst van Trump worden de Republikeinen almachtig in Washington. Niet alleen hebben ze het Witte Huis in handen, ze houden ook de macht in de Senaat en Huis van Afgevaardigden. Daarnaast krijgt president Trump de kans om zeker één nieuwe opperrechter aan te wijzen. 

STER reclame