NOS NieuwsAangepast

Felicitaties voor Trump, EU gaat vergaderen over de gevolgen

Een groot aantal wereldleiders heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook de Russische president Poetin stuurde een felicitatietelegram. Hij spreekt daarin de wens uit dat hij en Trump kunnen samenwerken en de relatie tussen Rusland en de VS kunnen verbeteren.

Poetin wil met Trump samenwerken om internationale problemen op te lossen en werken aan de 'mondiale veiligheidsuitdaging'. De aanpak van het conflict in Syrië is volgens hem een eerste test. De samenwerking moet gebeuren op basis van gelijkwaardigheid en respect, schrijft hij. "Dat is in het belang van de Verenigde Staten, Rusland en de hele wereld."

Ook China vindt het belangrijk dat de relatie met de Amerikanen goed blijft. President Xi Jinping heeft met Trump gebeld en gezegd veel belang te hechten aan de Chinees-Amerikaanse relatie. "Ik kijk ernaar uit om met jou samen te werken om de beginselen van het conflictloze, wederzijdse respect en de win-winsamenwerking overeind te houden", zei Xi Jinping tegen Trump.

Overleg in Brussel

Ook vanuit Brussel zijn gelukswensen naar Trump gestuurd. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, en Jean-Claude Juncker, die de Europese Commissie voorzit, hebben Trump uitgenodigd voor een VS-EU-top. Ze willen daar afspraken maken over het gezamenlijke beleid voor de komende jaren.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen waarschijnlijk zondag in Brussel bijeen om de gevolgen van de verkiezing van Trump voor de trans-atlantische samenwerking te bespreken. Dat gebeurt op initiatief van de Duitse minister Steinmeier.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, zei verrast te zijn door de uitslag van de verkiezingen. "Ik had echt rekening gehouden met een overwinning voor Hillary Clinton. Maar dit is een brexitnacht in Amerika." Volgens Schulz is het een rebellie tegen de gevestigde politiek.

"In Brussel werd nauwelijks rekening gehouden met een overwinning voor Trump", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Nog vorige week zei Tusk, dat één Donald op het wereldtoneel genoeg was." Overigens denkt Noorlander dat de Europese politiek zich pragmatisch zal aanpassen. "Men moet verder met Trump."

Mexico

Ondanks de harde woorden aan het adres van buurland Mexico en de Mexicanen, heeft de Mexicaanse president Pena Nieto na Trumps zege gezegd dat hij de samenwerking met de VS wil intensiveren, "op basis van wederzijds respect".

Trump zei tijdens zijn campagne keer op keer dat hij van plan was een muur te bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens, om illegalen tegen te houden. Trump voegde daaraan toe dat hij de Mexicanen voor de kosten van de bouw zou laten opdraaien.

"Betalen voor een muur is niet wat wij voor ogen hebben", zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken vanmorgen op de tv. Maar ze voegde eraan toe dat de Mexicaanse regering in de afgelopen maanden voortdurend contact heeft gehouden met campagnemedewerkers van Trump om zaken af te stemmen.

Merkel

De Duitse bondskanselier Merkel heeft Trump ook gefeliciteerd. Zij heeft hem aangeboden om nauw te samenwerken en ze wees Trump op de verantwoordelijkheid die de Verenigde Staten hebben op het wereldtoneel.

De Duitse minister van Defensie, Von der Leyen, zegt dat Trump heel goed weet dat een stem op hem vooral een proteststem tegen de gevestigde orde is. Ze spreekt van een "enorme schok" toen ze vanochtend wakker werd.

Premier Netanyahu van Israël zegt dat hij ervan overtuigd is dat de VS en Israël goed kunnen samenwerken om de relatie te verstevigen. Netanyahu heeft Trump met de overwinning gefeliciteerd.

Palestijnse staat

De Israëlische minister van Religieuze Zaken, Naftali Bennett, zegt dat met de verkiezing van Trump de kans op een Palestijnse staat helemaal verkeken is. "Ik ben ervan overtuigd dat de goede band tussen Israël en de VS blijft bestaan en zelfs nog sterker wordt."

Iran, Spanje, Noorwegen en de Filipijnen hebben ook gezegd dat een goede samenwerking belangrijk blijft. De Egyptische president Sisi was de eerste die Trump belde om hem te feliciteren.

Ook de Britse premier May heeft Trump gelukgewenst met zijn overwinning. May heeft de afgelopen tijd felle kritiek geleverd op Trump, onder meer omdat hij had gesuggereerd dat in bepaalde buurten van Londen veel mensen zijn geradicaliseerd en de politie er daarom niet meer naartoe durft.

'Gülen uitleveren'

De Turkse president Erdogan zei tijdens een toespraak in Istanbul dat hij hoopt dat de verkiezing van Trump zal bijdragen aan het versterken van de democratie, grondrechten en vrijheden in het Midden-Oosten. Premier Yildirim van Turkije heeft Trump een felicitatie gestuurd en hem meteen gevraagd om de Turkse geestelijke Fetullah Gülen uit te leveren. Die wordt ervan beschuldigd dat hij achter de couppoging in Turkije zit.

Ook NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft Trump gefeliciteerd met zijn overwinning. "Ik zie ernaar uit om met hem samen te werken", zei Stoltenberg tijdens een persconferentie. "Het is belangrijk dat de band tussen de NAVO en de Europese bondgenoten sterk blijft. We moeten met elkaar zaken als het internationale terrorisme, dreigingen van cyberaanvallen en andere conflicten in de wereld bestrijden. Het leiderschap van de VS is daarbij belangrijk."

Afwachten

Frankrijk blijft een bondgenoot van de Amerikanen, heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Ayrault laten weten. "Maar we moeten afwachten welk beleid de nieuwe Amerikaanse president gaat voeren", zei hij. "Europa kan niet aarzelen na de brexit en na de verkiezing van Donald Trump. We moeten actiever zijn en meer de aanval zoeken om onszelf te beschermen."

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat Trump het anti-kernwapenbeleid van president Obama voortzet en blijft strijden tegen het nucleaire programma van Noord-Korea. "Trump heeft al gezegd dat kernwapens een grote bedreiging voor de wereld vormen", zei de Zuid-Koreaanse minister.

Le Pen

De Franse rechts-nationalistische Marine Le Pen feliciteerde Trump vanochtend vroeg als eerste buitenlandse politicus met zijn overwinning. Nog niet alle stemmen waren toen geteld, maar Trump stevende al wel af op een overwinning.

"Felicitaties voor de nieuwe president van de Verenigde Staten Donald Trump en aan het Amerikaanse volk, vrij! MLP'', twitterde de leidster van het Front National.

Wilders

Ook PVV-leider Geert Wilders is blij met de nieuwe Amerikaanse president. Hij spreekt van een historische overwinning en een revolutie. "Ook wij zullen ons land teruggeven aan de Nederlanders!", twittert Wilders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl