De beurs in New York op de ochtend van de winst van Trump
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse beurs sluit met winst na zege Trump

De Dow Jonesindex , de belangrijkste graadmeter van de Amerikaanse beurs, is gesloten met een winst van 1,4 procent. Wereldwijd had de verkiezingszege van Trump minder impact op de financiële markten dan eerder verwacht.

Na een slechte opening krabbelden de Europese beurzen in de loop van de dag op, mede door de verzoenende toon van de eerste speech van de volgende president. En toen de Amerikaanse beurs hoger opende, stegen de Europese beurzen verder.

De Amsterdamse AEX sloot met een winst van 0,9 procent. Ook de beurzen in Londen (+0,7 procent), Parijs (+1,5 procent) en Frankfurt (+1,5 procent) gingen omhoog.

Geen 'brexit plus plus plus'-reactie zoals Trump zelf had voorspeld dus. En ook geen zware verliezen van zeker 10 procent, waar beursanalist Corné van Zeijl gister nog over sprak. Beleggers zijn verrast, maar niet in paniek.

Opluchting

"De speech van Trump heeft voor opluchting gezorgd", verklaart Van Zeijl. "Die was opmerkelijk rustig, presidentieel ook. Vanaf dat moment begonnen de beurzen zich te herstellen."

De bedrijven waarvan werd verwacht dat ze zouden plussen bij een overwinning van Trump, doen dat nu ook. Trump heeft gezegd dat hij veel geld wil investeren in infrastructuur. Van Zeijl: "Kijk naar Arcadis, dat in de bouw zit, of een staalbedrijf als ArcelorMittal. Daar tegenover staat bijvoorbeeld Heineken, dat daalt door de positie van de Mexicaanse peso. Het zijn normale reacties."

Handelsverdragen

Volgens Bob Homan, hoofd van ING Investment Office is het grote economische plaatje niet anders nu Trump naar het Witte Huis gaat. "De dingen die hij wil doen voor de Amerikaanse economie zijn niet slecht. Het zal de nationale economie eerder een impuls dan een klap geven. Al heeft hij in zijn speech niets gezegd over protectionisme. Het inperken van de handel met de Verenigde Staten kan desastreus zijn."

"Het verscheuren van handelsverdragen en overeenkomsten is makkelijker gezegd dan gedaan", zegt de Amerikaanse beurshandelaar Jonathan Corpina van Meridian Equity Partners. "Kan dit gebeuren? Ik denk het wel, maar dan gaat het wel een hele tijd duren. En daardoor hebben bedrijven ook tijd om zich aan te passen aan een nieuwe situatie."

"Ik verwacht niet dat Trump echt een handelsoorlog zal ontketenen met allerlei barrières voor vrijhandel", zegt beursanalist Sam Stovall van CFRA. "Ik denk dat hij alleen maar een harde toon aanslaat, zodat hij bij onderhandelingen uit kan komen bij een goed compromis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl