Handelaren op de beursvloer in New York
NOS NieuwsAangepast

Wat doet de beurs? Zwevende kiezer laat ook belegger zweven

Zien we morgenochtend een koersval op de wereldwijde beurzen, als Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten wordt? Of veroorzaakt die uitslag geen schok? En wat gebeurt er eigenlijk als Hillary Clinton wint?

Zo'n anderhalve week lang hielden beleggers hun adem in: Trump klom in de peilingen, de Europese beurzen stegen niet. Pas toen de FBI zondag aankondigde niets strafbaars te hebben gevonden in een nieuwe reeks e-mails van Clinton, waren er weer plussen te zien. Ook de brede en toonaangevende Amerikaanse aandelenindex S&P 500 noteerde maandag een koerssprong van 2,2 procent.

Beleggers lijken een voorkeur te hebben voor Clinton, waarschijnlijk omdat zij het economische beleid van Obama grotendeels zal voortzetten. "Als ik naar de verschillende voorspellingen kijk, kan een overwinning van Clinton de Amerikaanse beurskoersen 3 tot 4 procent doen stijgen. Een overwinning van Trump zou een koersdaling van zeker 10 procent kunnen betekenen", stelt beursanalist Corné van Zeijl.

Beste scenario

Maar te veel macht voor de Democraten zien beleggers juist niet zitten. De markt zou waarschijnlijk licht negatief reageren als Clinton in het Witte Huis terechtkomt en tegelijk een meerderheid voor de Democraten verwerft in het Congres.

Een Democraat als president in combinatie met een Republikeins Congres ziet de financiële sector als het beste en meest rustgevende scenario, want dan blijft alles zo'n beetje bij het oude. De meeste banken, waaronder ABN Amro en ING, verwachten precies die uitkomst.

Onzekerheid

Maar volgens Van Zeijl kijken de meeste beleggers "met extreme voorzichtigheid" naar de opiniepeilingen, waarin Clinton nu een kleine voorsprong heeft. "Er zingt steeds één woord rond: brexit. Beleggers zijn die onverwachte uitslag nog niet vergeten", zegt de analist.

"Bovendien is er onzekerheid over wat de winst van Clinton of Trump nu precies betekent voor de economie. Het ging in deze verkiezingscampagne wel heel weinig over de inhoud, over het economisch beleid dat ze willen voeren."

Die onzekerheid stuurt sommige beleggers in de richting van 'veilige havens'. "Denk dan aan goud, zilver, staatsobligaties, de Zwitserse frank en de Japanse yen", vertelt Hans Oudshoorn, beleggerstrainer bij Binck Bank. "Die stegen de afgelopen dagen in waarde."

Mexicaanse peso

Een andere goede graadmeter in deze verkiezingen – eentje die juist risicovol is – is de Mexicaanse peso. "Als Trump president wordt, is dat voor de handel tussen de Verenigde Staten en Mexico ronduit dramatisch. Dat is slecht nieuws voor de waarde van de peso", vult Van Zeijl aan.

Mocht Trump inderdaad winnen, dan spinnen beleggers garen bij het bezit van aandelen in bedrijven in de defensiesector, de industrie en de grondstoffenmarkt. "Als Clinton wint, verwachten we dat heel andere sectoren het goed zullen doen op de beurzen. Internetbedrijven, bedrijven in de gezondheidszorg en bedrijven die iets doen met groene energie profiteren waarschijnlijk van haar beleid", aldus Oudshoorn.

Voor wat je verder moet weten om de Amerikaanse verkiezingsdag goed door te komen: klik hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl