Trump kleurt AEX en andere beurzen rood
Beleggers hollen weg van de beurs en zoeken een veilig onderkomen. Ze zijn wakker geworden met het nieuws dat niet Hillary Clinton maar Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. De belangrijkste Europese beurzen openen met verliezen van rond de drie procent.
De AEX tekent in de eerste minuut een verlies van ruim 3 procent op, maar in het eerste halfuur zakt het verlies terug naar min 1,5 procent. Ook op de beurs van Londen, Frankfurt en Parijs worden de openingsverliezen wat gedempt en staan verliezen van 1 tot 2 procent op de borden.
In Azië kleurden de koersenborden flink rood. Op de beurs van Tokio sloot de Nikkei-index 5,4 procent lager. De aandelenkoersen van bedrijven die exporteren naar de VS, zoals autofabrikanten, deden het slecht. In Hong Kong wordt nog gehandeld en verliest de Hang Seng-index 2,5 procent.
De futures op Wall Street, de voorhandel, wijzen ook op lagere openingen van rond de twee procent, maar ook hier lopen de verliezen terug.
Ook op andere markten is de spanning en onzekerheid zichtbaar. De koers van de dollar ten opzichte van de euro steeg, maar is inmiddels bijna weer terug op het beginniveau, 1,11 dollar De Mexicaanse peso keldert in waarde. Valutabeleggers nemen onder meer hun toevlucht tot de Zwitserse frank. De goudprijs steeg ruim boven de 1300 dollar, maar is daar inmiddels weer onder gezakt.
Geen paniek
"De verrassing is groot en de koersdalingen fors, maar van paniek is geen sprake. Sinds de kloof tussen Clinton en Trump slonk en het nek-aan-nek race naar het Witte Huis werd, hebben markten zich al ingehouden." zegt NOS-economieredacteur André Meinema. "Trump zat voor een stuk al ingeprijsd want sinds september zigzagden koersen al langzaam naar beneden."
"Bij het brexit-referendum was de schok groter en onverwachter en zat korter op de opening van de beurzen en dat gaf toen een veel heftiger reactie, "aldus Meinema." Later op de dag trok het bij maar in de dagen erna gingen koersen stapsgewijs toch nog wat lager.
Beleggers zijn onzeker over het toekomstige economische en politieke beleid van Trump.
"Wat gaat er nu allemaal gebeuren? zegt Rutger Schellens, directeur financiële markten bij ABN Amro. "Uiteindelijk is Trump een businessman, heeft hij ook gezegd. Hij wil de belastingen verlagen, hij wil investeren in infrastructuur. De grote vraag wordt straks: wie gaat hij voor zijn karretje spannen en waar haalt hij het geld vandaan?"