Trump-supporters op het hoofdkwartier in Manhattan
NOS NieuwsAangepast

Ook Pennsylvania naar Trump, zege kan hem bijna niet ontgaan

Geheel tegen alle verwachtingen in heeft Donald Trump het Witte Huis binnen handbereik. Doordat de Republikein de ene belangrijke swing state na de andere op zijn naam heeft geschreven, is zijn Democratische tegenstander Clinton in het defensief gedrukt.

De avond begon in het voordeel van Trump te kantelen toen hij Ohio op zijn naam kon schrijven. Een uurtje later volgde Florida, daarna North Carolina en vervolgens Iowa. Om 07.37 uur ging Pennsylvania naar Trump. Hij had toen 264 kiesmannen tegen de 215 van Clinton. Er zijn 270 nodig voor een overwinning.

In nog slechts zeven van de vijftig staten is de uitkomst van de verkiezingen nog niet bekend. De uitslag lijkt neer te gaan komen op drie daarvan: Michigan, Wisconsin, en New Hampshire.

The New York Times, die eerst nog voorspelde dat Clinton een riante kans had om de presidentsverkiezingen te winnen, houdt het er nu op dat de overwinning Trump haast niet meer kan ontgaan.

Trump doet het veel beter dan veel peilingen verwachtten. Michigan kleurt al de hele nacht Republikeins rood en in New Hampshire is het stuivertje-wisselen voor de kandidaten. In swing state Pennsylvania ging Clinton lange tijd aan kop, maar de afgelopen uren haalde haar rivaal haar in.

Nieuwszender Fox voorspelde enkele uren geleden al winst voor Trump in Wisconsin, een staat waar Clinton zo zeker van winst was dat ze er niet eens campagne voerde. CNN volgde die prognose pas rond 08.30 uur.

Huilen in kamp Clinton; juichen bij Trump
Dit is de verkiezingsnacht tot nu toe

De kansen van Clinton slonken zienderogen deze nacht. Haar zeges in Virginia (thuisstaat van haar running mate Kaine) en Colorado zijn niet voldoende als ze niet ook Wisconsin en Michigan binnenhaalt. En daar vecht ze voor haar politieke leven.

Ook won ze de strijdstaat Nevada, maar ze doet het veel slechter dan verwacht in Pennsylvania, die ze moet winnen. Aan het begin van de avond gingen de gesprekken juist over welke staten Trump moest winnen als hij een kans wilde maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl