Een vrouw en haar dochter verlaten een stembureau in Pennsylvania
NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen tot dusver zonder grote incidenten

De verkiezingen in de Verenigde Staten verlopen tot nog toe zonder noemenswaardige incidenten. Er zijn zoals altijd problemen met stemmachines die niet naar behoren werken of gerepareerd moeten worden. Daardoor moeten kiezers in enkele stembureaus wat langer wachten voor ze kunnen stemmen. In sommige gevallen wordt uitgeweken naar papieren stembiljetten.

Zo zijn er berichten dat computers met touchscreens in Pennsylvania de stemmen niet correct hebben opgeslagen. Pennsylvania is een van de weinige staten die geen papieren stembiljetten hebben om op terug te vallen als de uitkomst wordt aangevochten.

Ook in North Carolina worden problemen gemeld met stemcomputers. In Durham, waar veel Democraten wonen, worden nieuwe kiezers geweigerd omdat ze al gestemd zouden hebben. De medewerkers zijn daarom overgestapt op papieren kiezerslijsten, wat tot vertragingen leidt.

Een medewerker van het stembureau zegt dat er geen opzet in het spel is; waarschijnlijk is de cache van de stemcomputers niet goed geleegd na de voorverkiezingen.

Neutraal antwoord

Donald Trump, die herhaaldelijk heeft gedreigd dat hij zich niet zal neerleggen bij een nederlaag, beantwoordt vragen daarover vandaag ontwijkend. "We kijken eerst aan hoe het allemaal verloopt", zei hij bij Fox News. "Hopelijk hoeven we ons geen zorgen te maken, hopelijk winnen we. Ik wil gewoon dat alles eerlijk verloopt."

Verder heeft Trump de kiescommissie in Nevada aangeklaagd. Een stembureau had toestemming gekregen om op 4 november langer open te blijven, omdat er nog veel mensen in de rij stonden om vervroegd hun stem uit te brengen op het moment dat het stembureau zou sluiten.

Na dat tijdstip zouden zich nog 150 tot 300 mensen in de rij hebben aangesloten en dat mag officieel niet. De rechter in Nevada wees het verzoek van Trump om gegevens van het stembureau te krijgen af, omdat die gegevens al bij de kiescommissie liggen.

Nevada verdeeld over Trump en Clinton

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl