Sandra Roelofs brengt haar stem uit op 8 oktober
NOS NieuwsAangepast

Sandra Roelofs niet in parlement Georgië

De Nederlandse Sandra Roelofs neemt haar zetel in het Georgische parlement niet in. Roelofs stond op de tweede plaats van oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging, die 26 van de 150 parlementszetels behaald heeft. De partij is opgericht door Micheil Saakasjvili, de man van Roelofs, de uitgeweken oud-president van Georgië. De verkiezingen zijn met een ruime meerderheid gewonnen door de regeringspartij Georgische Droom.

Roelofs' woordvoerder liet aan de NOS weten dat ze afziet van de parlementszetel, maar de achtergrond daarvan is nog niet duidelijk.

In Georgië worden de zetels verdeeld via het stelsel van evenredige vertegenwoordiging en via het districtenstelsel. Roelofs had gezien haar tweede plaats op de kandidatenlijst recht op een parlementszetel. Ze dong ook mee in een district, maar haalde daar geen meerderheid.

Op 8 oktober was de eerste ronde van de verkiezingen, op 29 oktober de tweede. Saakasjvili had opgeroepen tot een boycot van de tweede ronde omdat er volgens hem verkiezingsfraude was gepleegd. Geen enkele kandidaat van de partij gaf gehoor aan die oproep, behalve Roelofs zelf.

Odessa

Saakasjvili nam vandaag ontslag als gouverneur van de provincie Odessa in Oekraïne. De oud-president was Georgië ontvlucht om aan vervolging wegens machtsmisbruik te ontkomen. Hij was in Odessa aangesteld door president Porosjenko, om fraude en corruptie daar de kop in te drukken.

Op een persconferentie beschuldigde Saakasjvili Porosjenko van oneerlijkheid. Ook zei hij dat de regering in Kiev zijn pogingen om de corruptie in Odessa aan te pakken gesaboteerd heeft.

Odessa wordt volgens Saaksasjvili uitgeleverd aan corrupte bestuurders en aan de vijanden van Oekraïne. Porosjenko nam de mededeling van Saakasjvili voor kennisgeving aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl