Voormalig president van Georgië Michail Saakasjvili
NOS Nieuws

Russen boos over benoeming 'lafaard' Saakasjvili

In Rusland is met woede gereageerd op de benoeming van de Georgische oud-president Michail Saakasjvili tot gouverneur van de Oekraïense regio Odessa.

"Saakasjvili, beschuldigd van tal van misdaden tegen het Georgische volk, wordt benoemd tot gouverneur van Odessa", schrijft een Russische gezant voor mensenrechten op Twitter. "Dit staat symbool voor de Oekraïense manier van 'democratie'."

Machtsmisbruik

De omstreden Saakasjvili was van 2004 tot en met 2013 bijna onafgebroken president van Georgië. Hij staat bekend als pro-Europees en anti-Russisch. In zijn thuisland wordt hij gezocht voor machtsmisbruik.

Gisteren kreeg Saakasjvili een Oekraïens paspoort en werd hij benoemd tot gouverneur van Odessa, een regio waarin eenvijfde van de bevolking zichzelf als Russisch beschouwt. Volgens Petro Porosjenko, de president van Oekraïne, is Saakasjvili de juiste man om de corruptie in de regio te bestrijden.

Kauwen

"Russen zien Saakasjvili als een lafaard en een misdadiger, die niet terug kan naar zijn land", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Dat zo'n man nu één van de belangrijkste regio's van Oekraïne gaat leiden, vinden Russen heel wrang."

In Odessa zijn onbekenden uit protest een actie tegen Saakasjvili begonnen. Aan verkeersborden en in bomen werden stropdassen opgehangen. Die actie is een verwijzing naar een bekende opname uit 2008, waarin Saakasjvili op zijn stropdas kauwt.

Oude bekende

Saakasjvili is een oude bekende van Porosjenko. Hij heeft in Oekraïne gestudeerd en daar in de Sovjet-tijd zijn militaire dienstplicht vervuld. Na de zogenoemde Rozenrevolutie in 2003 werd hij president van Georgië. In 2008 raakte Georgië onder zijn leiding verwikkeld in een oorlog met Rusland, waarin het uiteindelijk de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië verloor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl