Stemlokaal in de Georgische hoofdstad Tbilisi
NOS NieuwsAangepast

Regeringspartij Georgië duidelijk aan kop, partij Roelofs tweede

De regeringspartij Georgische Droom staat na telling van driekwart van de stemmen op een grote voorsprong in Georgië. Gisteren werden daar parlementsverkiezingen gehouden.

De partij van premier Kwirikasjvili kreeg bijna 50 procent van de getelde stemmen. De oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging staat op ruim een kwart van de stemmen. De Nederlands-Georgische Sandra Roelofs, de vrouw van oud-president Saakasjvili, stond op de tweede plaats op de lijst van die partij.

Europa

Zowel de regeringspartij als de oppositie is pro-Europees. Georgische Droom streeft naar toenadering tot de Europese Unie en de NAVO, en wil tegelijkertijd goede betrekkingen met buurland Rusland onderhouden.

Bij de verkiezingen worden 150 zetels verdeeld. Via het stelsel van evenredige vertegenwoordiging worden 77 zetels gekozen, de rest wordt verdeeld via een districtenstelsel.

Het is nog onduidelijk of de pro-Russische Alliantie van Patriotten in het parlement komt. Die lijst balanceert ter hoogte van de kiesdrempel, die op 5 procent staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl