Sandra Roelofs geeft in Tbilisi een toespraak in aanloop naar de verkiezingen van Georgië
NOS NieuwsAangepast

First lady Roelofs gaat nu zelf op jacht naar de macht in Georgië

"Het is niet mijn eerste keuze, maar ik wil niet toekijken hoe we met Georgië de verkeerde kant opgaan." Dat zei Sandra Roelofs, jarenlang de first lady van president Saakasjvili, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. De Nederlandse gaat nu zelf de politiek in.

Vandaag doet ze als nummer twee op de lijst van de oppositiepartij UNM van haar man mee aan de parlementsverkiezingen.

Om dat te bewerkstelligen schoof de partij haar naar voren als nieuw gezicht. "Als ik kan meehelpen, ben ik bereid om dat te doen. Ook al is het heel moeilijk om in de politiek actief te zijn", zei Roelofs. "We willen vooruitgang, economische groei en kijken naar Europa. Dat staat momenteel allemaal op het spel. Dat voel ik."

Haar man verloor vier jaar geleden de presidentsverkiezingen en ontvluchtte zijn land uit angst voor vervolging. Hij verloor het Georgische staatsburgerschap en riskeert in eigen land vervolging voor machtsmisbruik. Hij is tegenwoordig gouverneur van de Oekraïense regio Odessa. In tegenstelling tot haar man heeft Roelofs niets te vrezen van de Georgische justitie.

Sandra Roelofs bracht vanochtend haar stem uit

Dat ze de vrouw van de oud-president is, ziet ze als een voordeel. "Hij is een grote factor. Ook al heeft hij in de verkiezingscampagne vanuit Oekraïne maar zijdelings meegedaan. Via Skype bijvoorbeeld moedigde hij ons aan. Hij zal volgens een meerderheid binnen de partij in de toekomst weer een sleutelrol gaan spelen."

Roelofs, die naast de Nederlandse ook de Georgische nationaliteit heeft, vindt dat haar man weer een nieuwe kans verdient in Georgië. "Binnen de partij willen we het anders aanpakken, fouten uit het verleden vermijden. Ik hoop dan ook dat mijn man weer terug kan komen en zijn Georgische staatsburgerschap terugkrijgt. Ik hoop dat dat op een vreedzame democratische manier kan."

De van oorsprong Zeeuwse ziet het als voordeel dat ze een westerse achtergrond heeft. "Ik ben goed geïntegreerd, spreek de taal en sta eigenlijk heel neutraal in heel veel kwesties", vertelde ze. "Mensen zien Europa graag als eindpunt. Dat ik daar als Europese mijn steentje aan bijdraag, wordt over het algemeen erg geapprecieerd."

Sandra Roelofs als vrouw van president Saakasjvili in 2012

"Ons einddoel is om bescherming van de NAVO te krijgen, want met Rusland als buurland is het lastig", zei Roelofs. De vraag is of die pro-westerse houding de moeizame relatie zal verbeteren met Rusland, dat met Georgië in 2008 nog kort in oorlog was.

Dat is volgens Roelofs moeilijk te zeggen. "Als we kunnen laten zien dat het land er economisch weer op vooruitgaat, is dat alleen maar goed voor ons. Dan is het voor Rusland moeilijker om hier onrust te zaaien en om tegen Georgië te vechten."

Ik heb vanochtend zelf gestemd. Dat is in ieder geval al één stem.

Sandra Roelofs

Ook wil de partij de afgescheiden Georgische provincie Abchazië weer terug. "Als wij kunnen aantonen dat we groeicijfers hebben en kunnen laten zien dat Georgië een stabiel land is, dan wil Abchazië er ook weer bij horen. Maar om dat serieus aan te pakken, hebben we eerst macht nodig."

Over twee jaar zijn er presidentsverkiezingen in het land. Of Roelofs zich kandidaat stelt, laat ze nu nog in het midden. "Dat is nog lang niet aan de orde. Ik ga eerst maar eens de overwinning in het parlement proberen binnen te halen", zei ze. "Ik heb goede moed. Ik heb vanochtend net zelf gestemd. Dat is in ieder geval al één stem."

Roelofs wil zich eerst concentreren op de uitslag van vandaag. "Want over twee weken zijn er nog districtsverkiezingen. Aan het einde van de maand weten we pas hoe de kaarten geschud zijn. Dan is pas duidelijk wie de koers voor de komende vier jaar mag bepalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl