Van Rens (l) bij de ondervraging van getuige-deskundige Cliteur
NOS NieuwsAangepast

Gewraakte rechter in proces-Wilders mag blijven

De rechter die gisteren door Geert Wilders in het proces over de 'minder Marokkanen'-uitspraak is gewraakt, mag blijven zitten. De wrakingskamer vindt niet dat zij de schijn van partijdigheid heeft gewekt, zoals Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops vandaag en gisteren naar voren brachten.

Knoops is teleurgesteld over de afwijzing. Hij heeft direct contact gehad met Wilders. "En ook die is teleurgesteld", zei hij na afloop.

Wilders en zijn advocaten beraden zich de komende dagen op de situatie. Alle opties liggen open, zei Knoops. Dat kan ook betekenen dat de verdediging zich terugtrekt uit het proces. Hij verwacht dat daarover begin volgende week een beslissing wordt genomen.

Knoops beëindigde vanmiddag zijn betoog met de opmerking dat het alleen zinvol is om het proces voort te zetten als de schijn van partijdigheid van de rechtbank wordt weggenomen. "Anders kunnen we net zo goed stoppen."

'Ook rechters maken fouten'

Wilders en Knoops vinden dat rechter Elianne van Rens zich gisteren meerdere malen vooringenomen heeft getoond bij de ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur. Daarbij zette zij Cliteur meerdere malen op het verkeerde been en kwam naar voren dat zij zich niet goed in gerechtelijke uitspraken over discriminatie had verdiept, zei Knoops vanmorgen. Daarom wilde de advocaat dat de rechter werd vervangen.

De wrakingskamer erkent dat Van Rens bij de uitleg van een uitspraak van de Hoge Raad in de fout is gegaan. "Maar dat kan gebeuren, dat overkomt ook rechters." Daar komt nog bij dat die zaak onder juristen zo bekend is dat de fout "evident" was en niemand op het verkeerde been kan zijn gezet.

Ook met de wijze van ondervraging door Van Rens van de getuige-deskundige had de wrakingskamer geen moeite. "Je hebt stoïcijnse en actieve rechters", zei de president. De voorkeur van de wrakingskamer gaat uit naar de actieve rechter. "Wat gaat er in hem om? Wat vindt hij belangrijk?" Daar kunnen zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging hun voordeel mee doen, zei hij.

De volgende zitting in de zaak-Wilders staat gepland op maandag 14 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl