Advocaat Geert-Jan Knoops
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Wilders herhaalt: gewraakte rechter lijkt partijdig

"Er is geen twijfel. Dit is geen schijn van partijdigheid. Dit is gewoon partijdigheid". Dat zei advocaat Geert-Jan Knoops vanochtend bij de behandeling van het wrakingsverzoek tegen rechter Van Rens in het 'minder Marokkanen'-proces.

Meer dan twee uur duurde zijn toelichting op het verzoek dat hij en zijn cliënt Geert Wilders indienden na de ondervraging gisteren van getuige-deskundige Paul Cliteur. Die was door Wilders opgeroepen. De ondervraging leverde meerdere redenen om aan de onpartijdigheid van Van Rens te twijfelen, zei Knoops.

Verkeerde been

Cliteur vindt dat Wilders voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak om juridische redenen niet vervolgd zou moeten worden. Van Rens confronteerde hem met uitspraken van de Hoge Raad in een zaak tegen een Amsterdamse oud-politicus en een uitspraak van het Europese Hof. Daarbij zette zij Cliteur meerdere malen op het verkeerde been en liet zij merken dat zij zich niet goed in deze zaken had verdiept, vond Knoops.

Ook voerde hij aan dat Van Rens een wetenschappelijke discussie met Cliteur had afgekapt. "Die discussie gaan we nu hier niet voeren", had Van Rens gezegd. "Dat is wat u straks op 9 december kunt lezen." 9 december is de dag van de uitspraak. "Hoe kan Wilders dan vertrouwen hebben in de rechtsgang", vroeg Knoops zich af. Daarmee is op zijn minst de schijn van partijdigheid gewekt, zei hij.

Knoops wees erop dat Wilders in maart het vertrouwen in Van Rens ook al had opgezegd. Toen vroeg hij haar zich terug te trekken omdat zij zich in een tv-programma kritisch over het toekennen van een wrakingsverzoek in een eerdere zaak tegen Wilders had uitgelaten. Maar Van Rens weigerde op te stappen.

Niet aanwezig

Van Rens is niet aanwezig bij de behandeling van het wrakingsverzoek. Dat is ook niet verplicht maar wel gebruikelijk. Ze heeft de rechtbank schriftelijk laten weten wat ze ervan vindt. Ze erkent dat ze bij de ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur een fout heeft gemaakt, maar ze vindt dat geen reden om haar van de zaak af te halen.

Knoops beëindigde zijn betoog met de opmerking dat het alleen zinvol is om het proces voort te zetten als de schijn van partijdigheid van de rechtbank wordt weggenomen. "Anders kunnen we net zo goed stoppen."

Patroon

Officier van justitie Wouter Bos was niet verbaasd over het wrakingsverzoek. "Goed, daar staan we dan. De wraking die je wist dat zou komen, is eindelijk hier. Immers, een proces-Wilders zonder wraking is geen proces-Wilders", zei hij nadat hij Wilders via de livestream welkom had geheten.

Volgens Bos moet het wrakingsverzoek worden afgewezen. "Er is nog geen begin van een aanwijzing van vooringenomenheid", aldus de aanklager. Het wrakingsverzoek past in het patroon dat de verdediging van Wilders het proces probeert te vertragen, zei Bos.

Opvallend vond hij dat Knoops pas ruim na afloop van het verhoor van Cliteur met een wrakingsverzoek kwam, nadat Wilders negatief over de rechter had getwitterd. En dat terwijl de verdediging direct na afloop tegen journalisten zou hebben gezegd dat er niet gewraakt zou worden. Bos suggereerde daarmee dat Wilders feitelijk de regie voert.

Knoops reageerde ontsteld op de opmerkingen van de officier van justitie. "Diep en diep triest, absurd, respectloos en beneden niveau", noemde hij de reactie van Bos.

Uitspraak

Het is nog niet duidelijk of er vandaag nog een uitspraak komt. Knoops en zijn naaste medewerker moeten aan het eind van de middag naar Milaan. Als Van Rens wordt weggestuurd betekent dat dat het proces ernstige vertraging oploopt. De nieuwe vervangende rechter zal zich eerst in het dossier moeten inlezen.

De zitting is geschorst en wordt om 15.30 uur hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl