Rechter Elianne van Rens (l) is volgens Wilders bevooroordeeld
NOS NieuwsAangepast

Advocaat van Wilders wraakt rechter, zaak ligt stil

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De verdediging van Geert Wilders heeft een van de drie rechters in het proces gewraakt. Advocaat Knoops vindt na overleg met Wilders, die zelf niet bij het proces is, dat de oudste rechter, Elianne van Rens, moet worden vervangen.

Knoops: "Ik heb overleg gehad met Wilders, die het proces volgt, al dan niet via een stream. We zijn tot de conclusie gekomen dat de oudste rechter een mate van vooringenomenheid heeft getoond door de vragen die ze stelde aan getuige-deskundige Cliteur.''

Volgens Knoops heeft ze ook de jurisprudentie verkeerd voorgehouden aan Cliteur, waardoor ze hem op het verkeerde been zou hebben gezet.

Advocaat dient verzoek in om rechter te vervangen

PVV-leider Wilders uitte eerder vandaag op Twitter al forse kritiek op de rechter.

Wilders vroeg Van Rens in maart al zich terug te trekken omdat ze bevooroordeeld zou zijn. Dat verzoek legde ze toen naast zich neer.

Onverwacht

Knoops kondigde zijn wrakingsverzoek onverwacht aan tijdens het betoog van advocaat Goran Sluiter, die sprak namens mensen die vinden dat zij benadeeld zijn.

Knoops zou na het verhoor van Cliteur telefonisch contact hebben gehad met Wilders. Die heeft toen op het wrakingsverzoek aangedrongen. Het is dus duidelijk dat Wilders zich met de zaak bemoeit, ook al is hij niet in de zaal aanwezig.

Wrakingskamer

Een speciale wrakingskamer gaat zich nu buigen over het verzoek van Knoops. In de wrakingskamer zitten drie rechters uit een ander arrondissement. Zij beslissen of Van Rens wel of niet mag aanblijven.

Tot de wrakingskamer een besluit heeft genomen, ligt het proces stil. De behandeling van het wrakingsverzoek begint morgenochtend om 10.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl