NOS Nieuws

Hof moet oordelen over antihomo-uitspraak politicus

Het gerechtshof moet zich opnieuw buigen over de vraag of antihomo-uitspraken van de Amsterdamse politicus Delano Felter strafbaar zijn. Felter ging eerder vrijuit, maar de Hoge Raad heeft deze uitspraak vandaag vernietigd.

Delano Felter was in 2010 in Amsterdam lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij. Hij zei tijdens een lijsttrekkersdebat onder meer dat homo's te dominant werden. "Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon bestreden worden door de hetero's", zei Felter. De partij kwam niet in de gemeenteraad.

Choqueren

Bij het Meldpunt Discriminatie kwamen veel klachten binnen en homobelangenvereniging COC deed aangifte tegen Felter. Het hof oordeelde dat een politicus vrijheid van meningsuiting moet hebben en dat de uitspraken niet bedreigend of intimiderend waren.

De Hoge Raad is het daar niet mee eens. Volgens de raad moet een politicus de ruimte hebben om te kwetsen en te choqueren, maar moet hij voorkomen dat zijn uitspraken kunnen aanzetten tot geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl