Donald Tusk, Justin Trudeau en Jean-Claude Juncker
NOS NieuwsAangepast

Handelsverdrag Canada en EU ondertekend

In Brussel is het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada ondertekend. Het sluiten van het CETA-vrijhandelsverdrag liep enige tijd vertraging op doordat het Waalse gewest op enkele punten aanpassingen wilde.

Instemming bleef lang uit, uit angst dat de landbouwsector door Canadese concurrentie zou instorten. Vrijdag stemde België alsnog in met het akkoord.

De Canadese premier Trudeau en de Europese leiders Jean-Claude Juncker en Donald Tusk hebben in Brussel hun handtekening onder het akkoord gezet. Voor het in werking kan treden, moeten de nationale parlementen van de 28 EU-landen het verdrag nog ratificeren. De Tweede Kamer steunt het verdrag in meerderheid.

Bij het gebouw van de Europese Commissie is veelvuldig gedemonstreerd tegen het verdrag. In Nederland bereiden tegenstanders een referendum voor. Maatschappelijke organisaties als vakbonden, consumentenorganisaties en de milieubeweging zijn kritisch.

CETA-verdrag nu toch ondertekend

CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement. Door het verdrag vervallen vrijwel alle handelstarieven die de EU en Canada nu hanteren. Dat scheelt Europese exporteurs zeker 500 miljoen euro per jaar. Volgens minister Ploumen van Handel kan CETA Nederland 600 miljoen tot 1,2 miljard euro per jaar extra opleveren.

Europese bedrijven krijgen nu ook toegang tot de publieke sector in Canada, waarin onder meer de post- en telecommarkt opereren. Verder zijn handelsmerken en benamingen van traditionele Europese producten beter beschermd. Het verdrag gaat ook over investeringen, arbeidsomstandigheden en het milieu.

Het Europese bureau voor de statistiek Eurostat publiceerde vandaag cijfers over de huidige Europese handel met Canada. Daaruit blijkt dat Canada goed is voor 1,6 procent van de Europese import en 2 procent van de export.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl