Tegenstanders van CETA vormen een menselijke blokkade bij de Europese Commissie
NOS NieuwsAangepast

'We hebben alles klaarstaan voor een referendum over CETA'

De menselijke blokkade bij de gebouwen van de Europese Commissie staat symbool voor het aanhoudende protest tegen het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada.

De 28 lidstaten moeten het verdrag nog door de verschillende parlementen laten goedkeuren, maar ondertussen lopen de tegenstanders in Nederland zich al warm voor een referendum tegen het verdrag. Vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en tal van burgerinitiatieven hebben zich verenigd om het verdrag alsnog van tafel te krijgen of aanpassingen af te dwingen.

Aparte rechtspraak

Coen van der Veer, bestuurslid FNV, reageert vanuit Brussel op het bereikte akkoord. "Het verzet van de Walen is beloond en wordt gevierd als een overwinning. Zij zijn kritisch op de aparte rechtspraak die buitenlandse bedrijven zou bevoordelen. We hebben nu begrepen dat de Belgen zich kunnen terugtrekken uit deze speciale rechtsgang."

De tekst van het verdrag is nog niet gepubliceerd. Voor Van der Veer is daarom nog veel onduidelijk. "We willen zien of de arbeidsnormen die zijn afgesproken beter afdwingbaar zijn en of publieke dienstverlening zoals zorg, onderwijs en openbaar vervoer nu beter beschermd zijn tegen verdere liberalisering en privatisering."

Hij voegt daar aan toe dat de FNV de volledige tekst van het verdrag wil zien voordat de vakcentrale besluit om mee te doen met een referendum tegen CETA.

Burgerinitiatieven

Thierry Baudet van Forum voor Democratie is scherper: "Zodra het parlement de ratificatiewet van het CETA-verdrag heeft goedgekeurd stappen wij met 10.000 handtekeningen naar de Kiesraad om een referendum aan te vragen."

Baudet vreest alleen dat die wet pas na de verkiezingen zal worden ingediend om "gedoe zoals bij het Oekraïne-referendum te voorkomen". Hij is er ook op tegen dat het verdrag vooruitlopend op de goedkeuring van het parlement al wordt ingevoerd.

“Wij zijn vastbesloten om dit referendum aan te vragen en gaan er alles aan doen om 300.000 handtekeningen binnen te halen”, zegt woordvoerder Niesco Dubbelboer van het Platform CETA Referendum. Het Platform is een initiatief van Meer Democratie, Milieudefensie, foodwatch en het Transnational Institute. Totaal 11 organisaties hebben zich tot nu toe aangesloten.

“De Walen hebben dapper weerstand geboden vanuit hun terechte kritiek dat met CETA de belangen van het grote bedrijfsleven boven dat van mensen wordt gesteld. Nu ze toch akkoord zijn, nemen wij graag het stokje van hun verzet over”, aldus Dubbelboer. De petitie voor het aanvragen van een referendum is door 184.000 mensen getekend op de website van het platform.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl