Aangepast

Kaasexporteur blij met CETA, varkensboer niet

Canada en de Europese Unie hebben toch een akkoord bereikt over het CETA-handelsverdrag. Het verdrag moet bijdragen aan meer export tussen de landen, meer economische groei en mogelijk meer banen.

Maar er is ook veel kritiek. Vooral de landbouwsector twijfelt of het wel baat heeft bij het verdrag. Wie profiteert in Nederland?

Wat staat er precies in het CETA-verdrag?

De kaasexporteurs zijn blij met het akkoord. "Nederland exporteert veel kazen. Met dit handelsverdrag kunnen we meer kaas verkopen aan het buitenland", zegt Willem Rote, directeur van UnieKaas

Nederland mag nu maximaal twaalf miljoen kilo kaas exporteren naar Canada. "Dat gaat na zes jaar tijd naar 30 miljoen. Dat is meer dan een verdubbeling en dat is dankzij CETA."

Als de Canadezen komen, gaat dat banen kosten en gaat de omzet naar beneden.

Nico Kroes

Voor de varkenshouders is het verdrag minder goed nieuws. Ze zijn bang dat het goedkopere Canadese vlees de Nederlandse markt overspoelt en dat veel varkenshouders failliet gaan.

"In Nederland hebben we 12 miljoen varkens, is er 8 miljard omzet en werken er 26.000 mensen in de sector. Als de Canadezen komen, gaat dat banen kosten en gaat de omzet naar beneden", zegt varkensboer Nico Kroes.

Minder regels

In Canada gelden veel minder regels voor het produceren van varkensvlees. "In Nederland kost het laten opgroeien van een varken ongeveer 150 euro. In Canada doen ze dat voor 120 euro. Ik heb duizend varkens dus dat kost 30.000 euro", zegt Kroes.

Het is volgens de varkensboer nog maar de vraag of varkensvlees in Nederland ook goedkoper wordt. "Het zou ook in de zakken van de tussenhandel of Canadese boeren terecht kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl