Verwoestingen in Aleppo, eerder deze week. AFP

Bij de Syrische stad Aleppo zijn vanochtend zware gevechten uitgebroken. Rebellengroepen melden dat ze een offensief zijn begonnen om de stadsdelen te ontzetten die zijn belegerd door het regeringsleger.

Vanuit alle delen van de stad komen berichten over explosies en geweervuur. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben rebellen in het zuidwesten van de stad zeker honderd raketten afgevuurd op posities van het leger. 

Tegelijkertijd werd een militair vliegveld in het oosten van de stad bestookt met Grad-raketten. "Vandaag moet de slag beginnen", zei een woordvoerder van de rebellengroep Fastaqim tegen persbureau Reuters. "Alle rebellengroepen zullen deelnemen."

Fransman

Ook zouden bomvoertuigen zijn ingezet. In één geval ging het volgens een woordvoerder van de lokale al-Qaida-tak om een tank vol explosieven, die door een Frans lid van de groep bij regeringsposities werd geparkeerd. De tank werd vervolgens van afstand tot ontploffing gebracht.

De Fransman reed daarna met een tweede tank naar dezelfde plek, om zichzelf en de tank daar op te blazen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt dat een Fransman vanochtend een zelfmoordaanval heeft uitgevoerd in Aleppo.

Oost-Aleppo, dat in handen is van de rebellen, wordt al weken gebombardeerd door Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen. Het jongste rebellenoffensief komt van strijdgroepen van buiten de stad, maar ook milities in het belegerde deel zullen naar verwachting meedoen. 

Aleppo is sinds vorige maand omsingeld door het regeringsleger van president Assad. Het westelijke deel van de stad is grotendeels in handen van het regime, maar het oosten van Aleppo is nog in handen van rebellen. Volgens een schatting van de VN zitten daar zo'n 275.000 mensen ingesloten.

Over slachtoffers bij de jongste gevechten is nog geen goed beeld. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat in het westen van de stad zeker 15 burgers zijn gedood bij mortieraanvallen door rebellen. Er zouden zo'n honderd gewonden zijn. Ook het Syrische staatspersbureau meldt doden en tientallen gewonden.

Moskou

Rusland, Syrië en Iran hebben afgesproken de gezamenlijke strijd tegen "terrorisme" te intensiveren, maakten de ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen bekend op een persconferentie in Moskou. De Russische minister Lavrov zei dat tegelijkertijd zal worden geprobeerd om de humanitaire hulp te verbeteren.

Volgens zijn Syrische collega is een nieuwe wapenstilstand mogelijk in Aleppo, mits rebellen beloven om burgers de vrije aftocht te geven uit de belegerde delen van de stad. Het Syrische bewind en de rebellen geven elkaar over en weer de schuld van het mislukken van het vorige gevechtspauzes.

STER reclame