Verwoestingen in Aleppo AFP

In de VN-Veiligheidsraad is het tot een felle woordenwisseling gekomen tussen VN-topman Stephen O'Brien (humanitaire hulpverlening) en de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

O'Brien had de veiligheidsraad bijgepraat over de ontwikkelingen in Oost-Aleppo, dat al weken onder vuur ligt. In zijn verslag beschuldigde O'Brien Rusland en Syrië ervan dat ze het stadsdeel uithongeren en bombarderen om de mensen tot overgave te dwingen. "Dit is een welbewuste campagne om het leven ondraaglijk te maken en de dood waarschijnlijk", zei O'Brien. 

Hij vroeg de leden van de veiligheidsraad zich in te leven in de honderdduizenden burgers die in Oost-Aleppo in de val zitten. "Dit zijn mensen zoals u en ik. Ze zitten niet hier aan tafel in New York, maar zijn onderworpen aan een afschuwelijk lijden, hun toekomst is vernietigd."

Tegenaanval

De Russische VN-ambassadeur ging meteen in de tegenaanval. Hij noemde het verslag over de toestand in Aleppo oneerlijk en niet oprecht. Hij vond het verder schandelijk dat O'Brien spreekt van voortdurende bombardementen, terwijl er volgens hem al zeven dagen geen bombardementsvluchten worden uitgevoerd. "Bewaar uw commentaar maar voor de roman die u ooit gaat schrijven", zei Tsjoerkin.

De VN-Veiligheidsraad is hopeloos verdeeld over Syrië. In meer dan vijf jaar is de raad er niet in geslaagd om het eens te worden over maatregelen om de oorlog te beëindigen.

STER reclame