Paleis Soestdijk heeft een nieuwe bestemming nodig
NOS NieuwsAangepast

Vijfsterrenhotel of villawijk: nieuwe toekomst voor paleis Soestdijk

Het terrein van Paleis Soestdijk gaat in de verkoop. Minister Blok van Wonen geeft drie partijen de mogelijkheid om eind april 2017 een bod te doen op het paleis. De hoogste bieder mag het voormalige woonhuis van prinses Juliana en prins Bernhard kopen. Het paleis wordt niet gesloopt. Op het terrein komen een villawijk, een honderdtal woningen met een vijfsterrenhotel, of andere horecagelegenheden: de potentiële kopers hebben allemaal verschillende ideeën.

Vorig jaar vroeg Blok toekomstplannen in te sturen voor het paleis in Baarn dat al ruim tien jaar leeg staat. Aan een nieuwe bestemming waren wel voorwaarden verbonden: zo moest de nieuwe eigenaar het paleis vijftien jaar exploiteren, was duurzaamheid belangrijk en moet het paleis toegankelijk blijven voor een breed publiek.

Strenge eisen

In de Tweede Kamer waren zorgen of de plannenmakers wel genoeg geld wisten binnen te halen om het paleis op te knappen, omdat er zulke strenge eisen aan renovatie werden gesteld en sloop niet mogelijk was. De renovatiekosten worden op zo'n 100 miljoen euro geschat. Maar minister Blok had er wel vertrouwen in.

De drie partijen die een bod mogen doen, hebben allemaal commerciële nieuwbouwplannen om de koop financieel mogelijk te maken, zo blijkt uit de brief die Blok naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De partij Eden Soestdijk, die een soort botanische tuin en een tentoonstellingsruimte wil maken, voorziet de bouw van een duurzaam vijfsterren-boutique-hotel aan de overkant van de straat. Op het voormalige marechausseeterrein moeten ook zo'n 100 tot 120 woningen komen.

Horeca

Het project Made by Holland wil in het paleis een presentatieruimte maken. "Er is horeca (ook hotels), op verschillende plekken op het landgoed", stelt het ministerie van Wonen. Ook zijn 65 (half-)vrijstaande woningen gepland.

De laatste partij, Nationaal Ensemble, plant de bouw van een informatiecentrum over het verleden, heden en toekomst van het Koninkrijk. Om dat betaalbaar te maken komt er een villawijk op het marechausseeterrein en aan de overkant 70 appartementen en huizen.

Alle partijen voldoen aan de kwalitatieve eisen, stelt Blok. "Wie het beste bod doet, mag Soestdijk kopen en starten met zijn plannen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl