ANP

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de afgelopen tijd 120 toekomstplannen binnengekregen voor Paleis Soestdijk. Twee maanden lang konden particulieren en bedrijven met ideeën komen voor een permanente bestemming van het monumentale gebouw.

RTV Utrecht schrijft dat de dienst nog niet wil zeggen wat er in de plannen staat. Enkele initatieven hebben hun plannen al wel openbaar gemaakt. Zo schrijft zorgorganisatie Incluzio onder meer over het bouwen van zorgwoningen. Er is ook een initiatief om een paardenmuseum onder te brengen in het paleis.

Na een selectie krijgen drie tot vier partijen elk 100.000 euro om de plannen verder uit te werken in een business case en een bod uit te brengen.

Koningin Juliana en prins Bernhard in 1979 op het bordes van paleis Soestdijk. Ze worden omringd door de koninklijke familie tijdens het jaarlijkse defilé. ANP

Paleis Soestdijk staat al jaren leeg. Wel worden er regelmatig evenementen gehouden. Het Rijk steekt jaarlijks 2,5 miljoen euro in het paleis voor onderhoud, beveiliging en andere zaken. Het Rijk is bereid het pand te verkopen.

Jarenlang woonden koningin Juliana en prins Bernhard in Paleis Soestdijk. Na de dood van het echtpaar in 2004 werd het opengesteld.

STER reclame