De pantry van paleis Soestdijk, dat gemoderniseerd moet worden ANP

Minister Blok voor Wonen heeft vertrouwen dat er een succesvol plan op tafel komt voor de toekomst van paleis Soestdijk. Het voormalige woonhuis van prinses Juliana en prins Bernhard in Baarn is verwaarloosd en staat al 10 jaar leeg. 

Vier consortia hebben plannen ingediend om het paleis van het Rijk over te nemen en te moderniseren. Het winnende plan, dat uiteindelijk een bod mag doen, moet wel een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de nieuwe eigenaar bereid zijn om het paleis 15 jaar te exploiteren, moet het paleis toegankelijk worden voor iedereen en is duurzaamheid belangrijk. 

Volgens Blok zijn de ingediende initiatieven zeer de moeite waard en heeft hij goede verwachting dat er een partij bij zit die het landgoed kan overnemen, zonder daarbij een beroep te doen op geld van het Rijk.

Zorgen

In de Tweede Kamer zijn er zorgen of de overnamekandidaten wel genoeg geld hebben om het paleis op te knappen. In 2010 schatte het ministerie de renovatiekosten nog op 100 miljoen euro en de jaarlijkse onderhoudskosten werden toen op 4 miljoen euro geraamd. Blok zei vandaag in de Kamer dat de onderhoudskosten ongeveer 1 miljoen euro zijn.

Volgens de minister zijn de onderhoudskosten sterk afhankelijk van de nieuwe bestemming van het landgoed. "Als je het als zomerpaleis zou gebruiken, zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer je het hele paleis ook in de winter wil verwarmen", zei Blok. 

In juni wordt duidelijk of een van de vier partijen een haalbaar plan heeft gepresenteerd en een bod wil op het paleis uitbrengen. 

STER reclame