Paleis Soestdijk
NOS Nieuws

Kamer zwijgt in alle talen over toekomst paleis Soestdijk

De Tweede Kamer hult zich in stilzwijgen over de toekomst van paleis Soestdijk, het voormalige woonhuis van prinses Juliana en prins Bernhard. Kamerleden zijn vanmiddag in een besloten vergadering bijgepraat over de voorstellen van de vier in december uitgekozen plannenmakers. Het gaat om een botanische tuin met twee kassen, een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, een informatiecentrum over het Koninkrijk en een presentatieruimte.

In de Kamer klinkt bezorgdheid over de financiële haalbaarheid van de plannen, maar de betrokken Kamerleden geven geen enkel commentaar. "Het is een moeilijk pand. Het is maar negen meter diep, erg uitgestrekt en er is veel bos omheen", is de reactie van VVD-Kamerlid De Caluwé. "Maar ik ga niet vooruitlopen op de vraag of deze vier plannen financieel rendabel zijn. Dat moeten de vier partijen nu bekijken." PvdA-Kamerlid Fokke zegt ook "niet op de zaak vooruit te willen lopen".

Boven de 100 miljoen

Het achterliggende probleem lijkt de miljoenen euro's kostende renovatie en restauratie van het paleis. Het gebouw staat ruim tien jaar leeg, sinds het overlijden van prinses Juliana en prins Bernhard in 2004. Het Rijk is eigenaar en schatte in 2010 de restauratiekosten "boven de 100 miljoen euro, waarvan ca. 65 miljoen voor het paleisgebouw", zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Het Rijk zegde toen toe deze kosten te willen betalen.

Geen cent

Maar vorig jaar zomer maakte minister Blok van Wonen bekend geen geld meer te willen steken in Soestdijk. Hij roept plannenmakers nadrukkelijk op met ideeën te komen, maar schrijft: "Onderhoud en renovatie van Soestdijk vinden vervolgens in het licht van nieuw toekomstig gebruik plaats". De woordvoerder van de minister bevestigt desgevraagd dat het Rijk "geen cent gaat betalen".

  • ANP
    In 1980 werd het laatste defilé op paleis Soestdijk afgenomen
  • ANP
    Het paleis staat sinds 2004 leeg. Hier is de werkkamer van koningin Juliana te zien
  • ANP
    De Waterloo-zaal in Paleis Soestdijk
  • ANP
    De gang naar de privévertrekken
  • ANP
    De eetkamer van het paleis
  • ANP
    De Leuven-zaal in paleis Soestdijk
  • ANP
    De pantry van paleis Soestdijk. In het gebouw moet enorm veel gebeuren

In december zijn uit 120 initiatieven er vier gekozen, die met 100.00 euro subsidie per project hun plan mogen uitwerken. In hun commerciële plan moeten de kosten van de renovatie dus verrekend worden.

CDA-Kamerlid Ronnes, die bij het besloten gesprek was, zegt dat het "een hele grote uitdaging" wordt. "De renovatie kost veel geld". D66-leider Pechtold is terughoudend en wil niet meer zeggen dan dat hij bezorgd is.

De plannenmakers moeten zich ook aan een aantal uitgangspunten houden: de façade moet behouden blijven, het paleis, park en bos moeten als geheel bijeen blijven en het landgoed moet toegankelijk blijven voor het publiek.

Verschillende initiatiefnemers zoals aannemingsbedrijf VolkerWessels, het cultureel organisatiebureau Artifex en het architectenbureau Mecanoo willen niets zeggen over hun inschatting van de restauratiekosten en de financiële haalbaarheid van het plan.

Ongerustheid

De directie van paleis Soestdijk verwijst naar het ministerie voor Wonen en Rijksdienst en daar benadrukt de woordvoerder van Blok dat de partijen heel goed weten dat zij de renovatie zelf moeten betalen. Tot juli hebben ze de tijd om hun plannen uit te werken en die tijd wil de Kamer ze ook geven.

Inmiddels groeit de ongerustheid bij de provincie Utrecht, daar wordt gevreesd dat de provincie de restauratie moet betalen. Het Rijk stoot steeds meer monumenten af en de provincie heeft maar een beperkt budget voor de restauratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl