ANP

Minister Blok wil werk maken van een nieuwe bestemming voor Paleis Soestdijk. Het vroegere woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard staat al ruim tien jaar leeg en allerlei ideeën voor een nieuwe toekomst zijn tot nu toe op niets uitgelopen. 

Blok doet nu een oproep om met "serieuze en creatieve voorstellen" te komen. Hij volgt daarmee een advies van de "Ronde Tafel Paleis Soestdijk". Voor de drie tot vier meest geschikte ideeën stelt hij 100.000 euro per voorstel beschikbaar. 

Urgent

De Ronde Tafel, onder voorzitterschap van oud-minister Sybilla Dekker, noemt een besluit over de toekomst van het paleis urgent, zowel uit maatschappelijk oogpunt als vanuit technische noodzaak. De groep vindt sloop en "Verelendung" ongewenst. 

Blok bereidt nu een openbare inschrijving voor. Hij is het met de Ronde Tafel eens dat er een "economisch duurzame" bestemming moet komen voor Soestdijk, met voorzieningen voor toeristen. Het gebouw en het landgoed moeten bij elkaar worden gehouden, het kenmerkende middendeel van het paleis moet worden gerestaureerd en het complex moet openblijven voor het publiek.

STER reclame