De Waterloozaal van paleis Soestdijk
NOS Nieuws

Het oude hart van de monarchie staat al tien jaar leeg

Paleis Soestdijk is weer een stapje dichter bij een nieuwe bestemming. Vier plannen mogen een gooi doen naar de herbestemming van het paleis, maakte het Rijksvastgoedbedrijf bekend.

Ooit was het paleis het hart van de Nederlandse monarchie, maar na het overlijden van prins Bernhard wist niemand meer wat er moest gebeuren met het 17e-eeuwse jachthuis.

Na hun huwelijk in 1937 trokken prinses Juliana en prins Bernhard in paleis Soestdijk. Het nieuwe paar kreeg een luxe cadeau van het Nederlandse volk: centrale verwarming en een modern appartement aan de achterzijde van het gebouw.

Koningin Juliana en prins Bernard (datering onbekend)

Voor Juliana en Bernhard er hun intrek namen, kwam koningin-moeder Emma graag in het huis. De Oranjes kregen Soestdijk in bezit in 1815. Het was een cadeau voor de latere koning Willem II, als dank voor zijn deelname aan veldslagen tegen de Fransen.

In 1948 werd Juliana koningin en werd paleis Soestdijk de koninklijke residentie. Op Koninginnedag verscheen de voltallige koninklijke familie op het bordes voor een feestelijk defilé. Voor prinses Beatrix de troon overnam, kwamen Nederlanders nog naar het paleis om de koninklijke familie te zien.

Koninginnedag 1972. Op de trap spelen de zonen van prinses Beatrix

Op Soestdijk werden drie van Juliana's vier dochters geboren. Prinses Margriet kwam tijdens de oorlog ter wereld in Canada, maar ook zij groeide net als haar zussen op in het paleis.

Toen Beatrix in 1980 koningin werd, was paleis Soestdijk niet langer de koninklijke residentie. Prinses Juliana en prins Bernhard zouden er de rest van hun leven blijven wonen. Op 20 maart 2004 overleed Juliana, haar man overleed een paar maanden later, op 1 december van hetzelfde jaar.

Een bloemenzee bij paleis Soestdijk na het overlijden van prinses Juliana

Sindsdien staat het paleis leeg. Er worden wel rondleidingen gegeven, er zijn exposities en Soestdijk is een trouwlocatie. Maar verder liepen allerlei ideeën voor een nieuwe bestemming de afgelopen tien jaar op niets uit.

Het Nationaal Historisch Museum wilde er ooit zijn intrek nemen en ook Natuurmonumenten overwoog het paleis te kopen. Een opera in de tuin van het paleis liep uit op een financieel fiasco.

De vier voorstellen die de komende tijd verder worden uitgewerkt, krijgen elk 100.000 euro. Halverwege volgend jaar moet definitief duidelijk worden hoe de toekomst van paleis Soestdijk eruit gaat zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl