Maria Sjarapova gebruikte meer dan tien jaar meldonium
NOS SportAangepast

CAS verkort schorsing Sjarapova met negen maanden

Het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) heeft de schorsing van Maria Sjarapova teruggebracht van twee jaar naar vijftien maanden. De Russische tennisster mag op 26 april 2017 weer in actie komen.

De schorsing van Sjarapova volgde na haar dopingbekentenis in maart van dit jaar. Op een persconferentie liet ze weten positief te zijn getest op het middel meldonium bij een dopingcontrole tijdens de Australian Open in januari. Een week later testte ze ook nog out-of-competition positief.

CAS: niet doelbewust

Het CAS trekt de geloofwaardigheid van Sjarapova in het vonnis niet in twijfel en is bereid aan te nemen dat de 29-jarige Russin het dopingreglement niet doelbewust heeft overtreden. Anderzijds stelt het tribunaal dat ze zelf "als enige haar misfortuin heeft gecreëerd".

Het feit dat ze geen stappen heeft gezet om er zeker van te zijn dat het doorlopende gebruik van meldonium was toegestaan, maakt haar zelf volledig verantwoordelijk voor de overtreding. "Een zeer belangrijke fout", stelt het CAS. "Als ze het gebruik van meldonium niet verborgen had gehouden en advies had gezocht, zou de overtreding ook niet hebben plaatsgevonden."

Sjarapova bekent gebruik verboden middel meldonium

Meldonium staat sinds 1 januari van dit jaar op de lijst met verboden middelen, omdat het 't uithoudingsvermogen bevordert. Sjarapova erkende dat ze het medicijn op doktersadvies al tien jaar gebruikte.

De vijfvoudig grandslamkampioene zei niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat het wereldantidopingagentschap WADA het middel op de dopinglijst heeft gezet. Omdat meldonium langer dan eerst werd gedacht aanwezig blijft in het lichaam, kregen andere betrapte sporters eerder strafvermindering of zelfs vrijspraak.

Succes

De tennisfederatie ITF schorste haar in eerste instantie voor twee jaar met terugwerkende kracht, waardoor ze tot en met 25 januari 2018 zou moeten toekijken. De Russin was het daar niet mee eens en vocht haar schorsing aan bij het internationale sporttribunaal CAS. Met succes.

Reactie Maria Sjarapova op Facebook

Facebook

Sjarapova reageert op haar Facebookpagina opgelucht. Ze kan leven met deze straf. "De zwaarste dagen uit mijn carrière zijn voorbij. Ik heb hiervan geleerd en ik hoop de ITF ook", aldus Sjarapova.

"Vanaf het begin heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen en heb ik open kaart gespeeld. Ik wist niet dat het medicijn dat ik al tien jaar gebruikte, het hartmedicijn meldonium, vanaf januari verboden was. De ITF had me dat moeten vertellen. Er zijn bonden die hun atleten veel beter hebben geïnformeerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl