Maria Sjarapova bedankt het publiek na haar uitschakeling op de Australian Open in januari. Was dat haar laatste wedstrijd?
NOS SportAangepast

Dag van de waarheid voor geschorste Sjarapova

Maria Sjarapova hoort vandaag of ze binnen afzienbare tijd weer in actie mag komen. De 29-jarige tennisster werd door de internationale tennisfederatie ITF voor twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik, maar heeft tegen dat besluit beroep aangetekend bij het hoogste orgaan voor sportrechtspraak, het CAS. Vanmiddag om 15.00 uur doet het CAS uitspraak.

Aanvankelijk had het CAS aangekondigd eerder uitspraak te zullen doen, maar vervolgens werd een beslissing doorgeschoven naar oktober. Maandag maakte het sporttribunaal bekend de volgende dag met een uitspraak te zullen komen.

Sjarapova bekent gebruik verboden middel meldonium

De ITF legde de Russin in juni een schorsing van twee jaar op. Sjarapova had in maart zelf onthuld dat ze tijdens de Australian Open was betrapt op het gebruik van het verboden middel meldonium. Dat product, dat in de reguliere geneeskunde wordt gebruikt bij hartpatiënten, staat sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst, omdat het ook een prestatiebevorderende werking heeft.

Sjarapova ging vrijwel meteen in beroep bij het CAS. Ze vond de straf te zwaar en zei dat ze al tien jaar op doktersvoorschrift meldonium gebruikte en niet wist dat het sinds 1 januari op de lijst van verboden middelen stond. Bovendien was de dopingcommissie van de ITF van mening dat ze niet bewust de dopingregels had overtreden.

Eind januari kwam Sjarapova, die ondanks haar schorsing nog altijd samenwerkt met de Nederlandse coach Sven Groeneveld, voor het laatst in actie in toernooiverband. Ze verloor in de kwartfinales van de Australian Open kansloos van Serena Williams.

Sindsdien zit ze, getuige haar foto's op sociale media, niet stil. Wekelijks verspreidt Sjarapova foto's en filmpjes waarop ze hard aan het trainen is voor haar comeback. Daarnaast besloot ze een studie te gaan volgen aan de prestigieuze Harvard Business School.

De schorsing van Sjarapova loopt met terugwerkende kracht vanaf 26 januari 2016, de dag waarop de positieve dopingtest bij haar werd afgenomen. Op 25 januari 2018 loopt haar schorsing ten einde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl